“Te weinig of verkeerd licht kan net zo slecht zijn als junkfood”

Het effect van licht op je gezondheid is veel groter dan je denkt, weet de Zweedse lichtonderzoeker Karl Ryberg. Veertig jaar lang deed hij onderzoek naar de invloed van licht op de gezondheid en het geluk van mensen. “We eten geen junkfood als we gezond willen zijn. Zo zouden we ook met licht moeten omgaan.”

Biologische klok
“Perceptie is hier heel belangrijk”, vertelt Ryberg in Metro. “Ons visuele systeem werkt nog steeds hetzelfde als 3 miljoen jaar geleden, toen de mens nog in Afrika leefde, waar we van origine vandaan komen. We hebben daardoor nog steeds een voorkeur voor veel licht en kleur.” Een gebrek aan licht is slecht voor een mens. “Het doet rare dingen met je brein. In de winter is het te lang donker en in de zomer te lang licht. Mensen zijn manisch in de zomer en depressief in de winter. Je hele biologische klok raakt in de war. Mensen in het hoge noorden leven ook echt korter omdat ze te weinig licht krijgen.”

Een winterdepressie is maar een van de gevolgen van een tekort aan licht. “Vooral vrouwen hebben daar last van, omdat die een superieure kleurenvisie hebben. Vrouwen kunnen schoonheid veel beter waarnemen. In de winter is het grijs, daar leiden vrouwen onder.”

Blauw licht
Maar niet alleen de hoeveelheid licht maakt uit, ook de kwaliteit ervan. “Licht moet wit zijn, maar er is veel meer,” vertelt Ryberg. “Van blauw licht blijf je wakker, een wolkenvrije lucht is ook blauw. Bij blauw licht denkt je brein: dag. In de avond wordt de lucht oranje en daar wordt je brein weer moe van. Op kantoren, in fabrieken en op scholen is licht vaak wit-blauw. Door middel van dynamisch licht kun je het natuurlijke verloop wel nabootsen.”

Kaarslicht
Computerlicht is niet gezond, weet de onderzoeker. “Flikkerend licht zoals een laptop of TL-buizen, putten je uit. LED lichten zijn het beste.” Het slechtst is kaarslicht. “Dat filtert alle zuurstof uit de lucht. Vooral geurkaarsen zijn funest. Heel erg gezellig en knus natuurlijk, maar je wordt er hartstikke moe van. Eigenlijk is het gewoon vergif. Probeer naast gezond te eten ook het licht dat je binnenkrijgt van goede kwaliteit te laten zijn.”

Bron(nen):   Metro