Waarom je de pil net zo goed altijd kunt doorslikken

De Britten vinden het heel normaal: het doorslikken van de anticonceptiepil. In Nederland is het nog veel gebruikelijker om na drie weken een stopweek in te lassen. Volgens artsen is dat nergens voor nodig.

Aan de andere kant van het Kanaal is het advies nu officieel aangepast. De stopweek biedt geen enkel gezondheidsvoordeel. Ook in ons land adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat als vrouwen klachten als hoofdpijn of veel bloedverlies hebben in de stopweek, deze week kan worden overgeslagen. “Het kan geen kwaad om door te slikken, maar de gevolgen hiervan op de langere termijn zijn nog nooit onderzocht”, zegt Zamire Damen, wetenschappelijk medewerker van het NHG.

Volgens Damen is Groot-Brittannië een stap verder dan Nederland. “Er zijn hier geen bezwaren tegen een stopweek, maar het blijft de keuze van de vrouw”, zegt ze tegen Editie NL. Toch vinden veel vrouwen het een onprettig idee om de pil door te slikken. “Soms denken ze bijvoorbeeld dat bloed zich ophoopt in de baarmoeder als ze niet regelmatig stoppen. Dat is een misverstand.”

Dat idee verandert wel langzaam, zo merkt Job Nievaart, huisarts in Nieuwegein. “Dat we nu doorslikken prima vinden, heeft te maken met voortschrijdend inzicht. We denken niet meer dat een bloeding nodig is voor ‘reiniging’.” Het advies van de arts is nu dan ook: “Zolang er geen bloeding komt, kun je doorslikken. Ook al is het inlassen van een stopweek nog altijd gebruikelijk, als je op vakantie gaat of je vindt het vervelend om ongesteld te worden, dan hoef je niet te stoppen.”