Vrouwen die de pil slikken, zijn slechter in het herkennen van emoties

In hoeverre de anticonceptiepil invloed heeft op je stemming is al decennia onderwerp van discussie. Een nieuwe studie werpt weer wat meer licht op de zaak: vrouwen zouden minder goed zijn in het herkennen van emoties als ze de pil slikken.

Onderzoeker Alexander Lischke van de universiteit van Greifswald in Duitsland legt uit: “Tijdens de cyclus van een vrouw veranderen de oestrogeen- en progesteronspiegels voortdurend. Uit eerder onderzoek bleek al dat die hormonale veranderingen de emotieherkenning van vrouwen kunnen beïnvloeden. En omdat orale anticonceptie het oestrogeen- en progesteronniveau onderdrukt, is het ook logisch dat de pil de emotieherkenning van vrouwen beïnvloedt”, aldus Lischke.

Hij nam de proef op de som en vergeleek samen met zijn team de emotieherkenning van 42 vrouwen die de pil wel namen en 53 vrouwen die dat niet deden. Opmerkelijk: de pilslikkers waren tien procent slechter in het signaleren van emoties als verdriet en blijdschap. Vooral complexe emoties als trots en minachting vonden ze moeilijk te herkennen.

Neurowetenschapper Estrella Montoya vindt de bevindingen niet vreemd. “Ons sociale en emotionele gedrag wordt aangestuurd door natuurlijke hormoonschommelingen. Neem je die weg, bijvoorbeeld met de pil, dan kan dat uiteraard gevolgen hebben. Zo wijzen andere recente studies over het effect van de pil op sociaal gedrag uit dat deze anticonceptiemethode ook onze relaties en zelfs je partnerkeuze beïnvloedt.”

Bron(nen):   The Times