Wetenschappers geschokt: Koken zorgt voor enorme luchtvervuiling in huis

Het koken van een avondmaaltijd zorgt voor zoveel luchtvervuiling in huis dat het centrum van Londen er schoon bij lijkt. Wetenschappers schrokken van de hoeveelheid fijnstof die ze aantroffen na het bereiden van een uitgebreid diner.

De hoeveelheden fijnstof waren vergelijkbaar met die in de meest vervuilde steden ter wereld. Het koken van vlees, aardappels en groente leidde tot 13 keer meer luchtvervuiling dan in de smerigste straten van Londen. Zelfs het roosteren van brood zorgt er al voor dat luchtvervuiling korte tijd over de veiligheidslimieten heen gaat.

 

Hoewel de fijnstofpieken slechts van korte duur zijn maken wetenschappers zich zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Het is voor het eerst dat een studie helemaal volledig de luchtvervuiling in huis vaststelt die ontstaat door de dagdagelijkse huishoudelijke taken.

Koken, schoonmaken en persoonlijke verzorging zoals deodorant, het leidt allemaal tot de verspreiding van piepkleine fijnstofdeeltjes in de lucht. Die worden in verband gebracht met allerlei hart- en longaandoeningen. Er is vooral veel aandacht voor vervuiling die wordt veroorzaakt door het verkeer. Het idee dat de luchtkwaliteit in huis slecht is, wordt vaak over het hoofd gezien.

De onderzoekers komen onder meer tot hun conclusie door een dag lang uitgebreid te koken. Ze begonnen met een English breakfast en eindigden met een Thanksgiving-maal. Acht uur lang bleek PM2,5, fijnstof met een dikte van 2,5 micrometer, boven de 10 microgram per kubieke meter met een piek van bijna een uur van 200 mg. “Dit is vergelijkbaar met een ernstig vervuilde stad,” aldus een van de onderzoekers.

Bron(nen):   The Independent