Er is maar één manier om een goede gewoonte aan te leren

Vaker sporten, minder eten, vroeger naar bed, we hebben allemaal wel aspecten van onze leefstijl die beter kunnen. Maar het aanleren van een goede gewoonte is makkelijker gezegd dan gedaan. Wetenschappers concluderen nu dat vooral één ding belangrijk is: doorgaan.

Uit een nieuwe studie naar gezonde gewoonten blijkt dat het belangrijker is hoe vaak je iets doet dan hoe aangenaam of hoe leuk je het vindt. Dr. Elliot Ludvig van de universiteit van Warwick legt uit in een persbericht: “Veel van wat we doen komt voort uit gewoontes, maar hoe we die aanleren is nog altijd niet duidelijk. Ons onderzoek toont aan dat simpele herhaling kan leiden tot de typen gewoonten die we zien bij mensen en andere dieren.”

De vraag die psychologen al decennia bezig houdt is in hoeverre gewoontes een product zijn van wat we willen versus wat we doen. “Deze studie duidt erop dat gewoontes een product zijn van onze eerdere acties en dus op zichzelf niet het resultaat zijn van wat we willen. Door in sommige situaties onze verlangens zo vaak te herhalen dat ze een gewoonte worden krijgen we de beste uitkomst,” aldus Ludvig.

Iets fijn of belangrijk vinden, zoals gezonder eten, is op zichzelf dus niet voldoende om het goede gedrag tot een gewoonte te laten uitgroeien. Je zult het simpelweg heel vaak moeten herhalen, of je het nu leuk vindt of niet. Daarna wordt het vanzelf een gewoonte die je wél prettig vindt.

 

Bron(nen):   Elite Daily