Worden we echt gelukkiger als de zon schijnt?

Vrijwel iedereen verheugt zich op het zonnige weekeinde dat voor de deur staat. Want wie wordt er niet gelukkig van de stralende zon, terwijl je lekker op een terrasje een glas wijn bestelt of met de thermosfles in de tas door de natuur banjert? De meeste mensen wel, al is het effect van korte duur.

“Het is niet zo dat je leven als geheel er beter van wordt”, legt geluksprofessor Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit uit. “Maar goed weer beïnvloedt wel je stemming van het moment. En dat effect is vooral sterk bij weersverandering.” Niet gek, want de zon zorgt voor de aanmaak van endorfine en dat hormoon geeft ons een fijn gevoel. De warmte verwijdt onze bloedvaten, wat ons kortstondig doet ontspannen.

Toch zien we het grootste deel van het mooie weer van achter ons bureau als we door het raam kijken. Het lijkt er dan ook op dat de prettige associatie die we hebben met de zon nog uit vroeger tijden stamt toen we veel meer van het weer afhankelijk waren voor voedsel en veiligheid. Welke temperatuur ons dan het aller gelukkigst maakt? Volgens onderzoek is dat 22 graden Celsius. Dat is de meest stressloze temperatuur voor het menselijk lichaam.

Bron(nen):   HLN