Hoeveel push-ups kun jij? Het kan je kans op een hartaanval voorspellen

Dat sporten goed is voor je hart is al langer bekend, maar meestal kijken onderzoekers dan naar je conditie: hoe langer je bijvoorbeeld kunt hardlopen hoe gezonder je hart. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat het aantal push-ups dat je kunt uitvoeren een betere voorspeller is voor de kans op hart- en vaataandoeningen.

De wetenschappers lieten 1.500 mannen een test doen op de loopband. Daarnaast moesten ze ook andere oefeningen doen, zoals push-ups. Tien jaar later keken de onderzoekers hoe het met de gezondheid van de mannen was gesteld. Opvallend genoeg, bleek het aantal push-ups veel nauwkeuriger te voorspellen hoe groot de kans op hartproblemen is dan de loopbandtest.

De mannen die zich meer dan tien keer konden opdrukken hadden in de tien jaar daarna een kleinere kans op een hartaanval dan degenen die dat niet haalden. Wie het redde om minstens veertig push-ups te doen liep maar liefst 96 procent minder risico op hartklachten dan degenen die er minder dan tien konden uitvoeren. De verklaring is niet zo ingewikkeld zegt professor Stefanos Kales van de Harvard Medical School. “Mensen die zich vaker kunnen opdrukken, eten vaak al gezonder, bewegen meer en hebben meestal een gezonder BMI, allemaal factoren die je hart gezonder houden.”

Bron(nen):   The New York Times