Slapend afvallen? Zoveel calorieën verbrand je ‘s nachts

Je denkt bij afvallen vooral aan een dieet volgen of meer sporten, maar ook je slaap speelt een rol. Ten eerste ga je meer en ongezonder eten als je te weinig slaapt en ten tweede vertraagt het je spieropbouw. Bovendien verbrand je ook calorieën als je slaapt.

“Gebrek aan slaap maakt het voor je lichaam erg moeilijk om te herstellen van het sporten en om gewicht te verliezen”, aldus personal trainer en voedingsspecialist Holly Roser. “Tegelijkertijd kan te weinig slaap de hormonen ghreline, wat je een signaal geeft als je honger hebt, en leptine, dat je verzadigingsgevoel controleert, verstoren. Met andere woorden: te weinig slaap vertraagt je spieropbouw, terwijl het ook je hongergevoel verhoogt.”

Maar hoeveel calorieën verbrand je nu precies in je slaap? Het verschilt per persoon en het hangt van je gewicht af. Volgens een onderzoek dat in vakblad European Journal of Clinical Nutrition verscheen, kun je het als volgt uitrekenen: Neem 655,1 + (9,563 x gewicht in kg) + (1,850 x hoogte in cm) – (4,676 x leeftijd in jaren). Dan krijg je je basale metabolisme (BMR) oftewel het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt.

Dus neem een 25-jarige vrouw met een lengte van 1,63 meter en een gewicht van 68 kilo als voorbeeld en je krijgt: 655,1 + (9,563 x 68) + (1,850 x 163) – (4,676 x 25) = 1.490. Deel dit door 24 uur en je weet dat deze vrouw ongeveer 62 calorieën per uur verbrandt in haar slaap. Toch mooi meegenomen.

Bron(nen):   HLN