Ketamine is het nieuwe cocaïne: “Gebruikers riskeren bijnadoodervaring”

Ketamine is een steeds normalere drug in het uitgaansleven. Uit onderzoek in vijf Europese landen blijkt dat een op de vijf 18- tot 34-jarigen die regelmatig elektronische muziekevenementen bezoekt het afgelopen jaar ketamine heeft gebruikt.

Ter vergelijking: van die groep heeft 24 procent cocaïne genomen, 33 procent mdma/xtc en 59 procent cannabis. “Ketamine is bezig aan een enorme opmars”, zegt Tina Van Havere, die in België het onderzoek uitvoerde. “Het is een fenomeen dat we al lang niet meer gezien hebben. Enkele jaren geleden was er amper sprake van het ­gebruik van ketamine.”

Ketamine is een narcosemiddel dat in lagere doseringen geschikt is als partydrug, maar het gebruik ervan is niet zonder gevaar. “De stijgende populariteit verrast, want keta­mine is ook een zeer ­onvoorspelbaar middel. Gebruikers riskeren een bijnadoodervaring. En ook de combinatie met alcohol is gevaarlijk.”

Overigens wordt ketamine de laatste tijd uitgebreid getest als middel tegen depressie. Veel patiënten zeggen baat te hebben bij medicinaal gebruik van de drug.