Waarom wandelen beter werkt tegen stress dan hardlopen of fietsen

Om de drukte van werk, gezin en alles daarom heen van je af te schudden zou je beter kunnen gaan wandelen dan hardlopen. Dat zegt wandelcoach Ingeborg Steinvoord tegen carrièremagazine Intermediair.

“Als je beweegt, gaat er meer zuurstof naar je hoofd, waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken. Daarom word je van wandelen creatiever. En lopen in de natuur is helemaal goed. Die oordeelt niet. Je wordt er hoopvoller van en je gedachten kunnen de vrije loop gaan,” aldus Steinvoord.

Volgens bedrijfsartsen is het niet de stress zelf die schadelijk is, maar het gebrek aan hersteltijd. “Stress is een fysieke reactie van ons zenuwstelsel op een situatie waarin we moeten vechten, vluchten of bevriezen. Dan is een piek in stresshormonen adrenaline en cortisol nuttig. Maar wordt de stress chronisch en sta je als het ware constant ‘aan’, dan raak je uitgeput,” legt de coach uit.

In een drukke werkweek is het daarom cruciaal om te zoeken naar rustmomenten. Wandelen helpt volgens haar het beste. “Het helpt je te onthaasten. Je kunt ook wel fietsen of hardlopen, maar wandelen vertraagt. Je zintuigen doen veel meer mee. Je voelt de wind, ruikt de bloesem, ziet de rode besjes in de tijd verkleuren.” Het is daarbij belangrijk dat je niet hoeft te presteren. Ga je hardlopen dan wil je toch steeds weer een beetje verder of sneller, bij wandelen hoeft dat niet.

Bron(nen):   Intermediair