Wereldwijde studie: Ongezond eten leidt tot meer doden dan roken

Niet hoeveel je eet, maar wát je eet is belangrijk. Een ongezond dieet blijkt verantwoordelijk voor meer doden dan roken, een hoge bloeddruk of alcohol. Dat blijkt uit een wereldwijde, 27-jarige studie, die in vakblad The Lancet verscheen.

De onderzoekers bekeken een vijftiental ongezonde eetgewoonten. Denk aan het consumeren van rood of verwerkt vlees, frisdrank met suiker, te veel zout of transvetzuren. Ook keken ze naar de gevolgen van een gebrek aan gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit, groente, vezels en noten. Zout bleek een grote risicofactor in alle onderzochte landen, maar daarnaast was het gebrek aan gezonde voeding het grootste probleem.

“In veel landen veroorzaakt een slecht dieet meer doden dan roken of hoge bloeddruk,” zegt hoofdonderzoeker Ashkan Afshin van de University of Washington. “Normaal gesproken gaat de discussie altijd over het minderen met ongezond eten, maar wij tonen nu aan dat het belangrijker is om meer te eten van gezonde voedingsmiddelen.”

Bij een op de vijf doden wereldwijd was in 2017 te veel zout of een gebrek aan volkoren producten, fruit, noten en zaden de oorzaak, meer dan een te veel aan transvetzuren, frisdrank of verwerkt vlees. Sterker nog die laatsten scoorden het laagst op de risicoschaal. Zelfs obesitas kwam pas op de zesde plaats van risicofactoren.

“Meer dan de helft van alle dieetgerelateerde doden in 2017 werden veroorzaakt door slechts drie factoren: te veel zout eten, niet genoeg volkoren producten en te weinig fruit,” aldus Afshin.

Bron(nen):   CNN