Wie weet wat Arfid is? Maak kennis met deze eetstoornis

Bijna iedereen kent de eetstoornissen anorexia en boulimia, maar Arfid is veel minder bekend, hoewel de aandoening toch al sinds 2013 is aangemerkt als psychiatrische stoornis.

Bij Arfid eten mensen slechts heel selectief enkele producten, waardoor ze in de meeste gevallen veel te weinig binnen krijgen. Arfid (avoidant restrictive food intake disorder) is een aandoening waarbij de aandacht van de patiënt niet ligt bij het gewicht of het uiterlijk maar bij het voedsel zelf. Maar zelfs veel psychologen kennen de stoornis eigenlijk niet.

Bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen Sandra Mulkens van de Universiteit Maastricht moet daar verandering in gaan brengen. “Voorheen stond het bekend als een aandoening voor kinderen,” vertelt ze in het AD. “Dat is niet zo gek: 20 tot 40 procent van de jonge kinderen vertoont kenmerken van Arfid, lust bepaald eten echt niet of eet voortdurend maar één gerecht. De grootste groep groeit daaroverheen, maar een paar procent houdt de klachten.”

Mulkens behandelt enkel tieners en jongvolwassenen. In de oratie bij haar inauguratie vertelt ze over een meisje dat alleen beige en krokant verdraagt: kroketten, patat en kipnuggets dus. Het klinkt als een smoesje van een kind dat alleen maar snacks wil eten, maar bij dit meisje was het echt een ziekte. Ze werd dikker en dikker. Ook weet de hoogleraar van een twintiger die doodsbang was voor toegevoegde smaakstoffen en conserveermiddelen. “Ze is vreselijk bang dat dit eten haar ziek maakt. Het gevolg is wel dat haar BMI nog maar op 17 staat.’’

Er zijn verder patiënten die ooit bijna zijn gestikt in een hapje eten en sindsdien geen vast voedsel meer durven nemen. “De gevolgen zijn naar. Dan kun je zeggen: je kunt prima oud worden op Nutridrink, maar je isoleert je wel. Uit eten gaan is er niet meer bij.’’ Volgens peilingen heeft 2 tot 4 procent van de bevolking last van een vorm van Arfid.

Bron(nen):   AD