Laat je niet foppen door concentratiepillen: “Een kop koffie heeft meer effect”

Concentratiepillen, er valt veel geld mee te verdienen. Iedere nerveuze eindexamenkandidaat kan wel een ontspannend middeltje gebruiken. Alleen: ze werken niet. Het effect is grotendeels placebo.

De verkopers van pillen met hippe namen als Study Buddy, Studeerpil, Flux en Rocketbrain zijn vaak jonge start-ups, die klanten proberen wijs te maken dat ze een heel gezond en effectief middeltje verkopen, liefst op natuurlijke basis.

“Het voedingssupplement bestaat uit 100 procent natuurlijke ingrediënten en het is wetenschappelijk aangetoond dat het middel bevorderlijk is voor de hersenprestaties”, zegt Michiel Pham (23) van Rocketbrain bijvoorbeeld tegen RTL Z. De verkopen liggen in de eindexamenmaand fors hoger.

Maar hebben al die zenuwachtige scholieren baat bij de middeltjes? Nee, zegt apotheker en docent aan de Universiteit Utrecht Yvonne Tak. “Deze jongens handelen alleen maar,” vindt ze. Ze liet een student de ingrediënten van Study Buddy onderzoeken. Cafeïne was het enige bestanddeel dat effect zou kunnen hebben.  “Je hebt er dus niks aan. Een kopje koffie heeft dezelfde werking en dat is lekkerder en goedkoper.”

Ook nam de student de wetenschappelijke studies onder de loep die het middel Study Buddy zouden moeten onderbouwen volgens de makers. “Veel onderzoek is gedaan met een heel andere populatie, bijvoorbeeld dementerende ouderen. Eindexamenleerlingen zijn niet oud en niet dementerend, dus zo’n onderzoek zegt niks.”

Als je echt een probleem hebt, kun je beter een arts raadplegen, meent Tak. “Ga naar de huisarts. Het enige dat echt helpt, zijn bètablokkers en daar is een recept voor nodig. Er bestaan geen natuurlijke middelen die werken als bètablokkers.”