‘Basispakket uitgekleed, vooral voor psychiatrie’

De basisverzekering voor ziektekosten wordt de komende jaren flink uitgekleed. Onder meer psychische hulp, de fysiotherapeut en de osteopaat worden vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer vergoed, schrijft De Telegraaf. In totaal moet voor zo’n anderhalf miljard aan vergoedingen uit het basispakket worden gesneden. Hoewel de maatregelen pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer gaan, heeft het ministerie van Volksgezondheid nu al de contouren geschetst van de zware ingreep. De behandeling van depressies en angststoornissen wordt in het voorstel helemaal niet meer vergoed, net als de behandeling van verslavingsproblemen. Met het verkleinen van het budget voor de overige geestelijke gezondheidszorg wordt hiermee 360 miljoen bespaard. Ook is de kans groot dat voor mensen die niet chronisch ziek zijn, fysiotherapie uit het basispakket gaat. Verder wordt het extra geld geschrapt dat in het Lenteakkoord werd uitgetrokken voor preventiebeleid tegen bijvoorbeeld roken.

Bron(nen):   De Telegraaf      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Waarom betalen we eigenlijk überhaupt nog voor een ziektekostenverzekering?
  We betalen steeds meer voor steeds minder en dan ook nog eens verplicht.

  Als jezelf een bedrag per maand opzij zet kun je het uitgeven aan de zorg van je keuze.
  Maar aangezien we allemaal verplicht zijn de farmaceutische industrie te sponsoren hebben veel mensen dat extra geld niet en daarom ook geen keus. Het is echt een achterlijk systeem.

  Kijk daarentegen naar Nieuw-Zeeland waar de overheid de hele farmaceutische markt heeft overgenomen.
  Dáár is nu plotseling wél een betaalbaar zorgstelsel. Dat zul je nooit krijgen als de farmaceuten beursgenoteerd blijven. Dan gaat winst altijd boven het belang van de mensen.

 2. wezijnniethetzelfde

  er is geen zorg meer in Nederland, de mentaliteit is, bij de hulpverleners in een paar jaar verhard en het is buitengemeen “koud” in de wachtkamer van de huisarts en in de kamer van het ziekenhuis. er waait een ‘ijskoude’ wind door Nederland. Als “kijker”, kun je heel goed zien en voelen, hoe een mentaliteit verandert, net zoals na de de eerste Wereldoorlog en de Tweede begon. Het lijken totaal verschillende vergelijken maar er zijn overeenkomsten o.a. de patient telt niet,is een cijfer geworden, de burger tussen de Wereldoorlogen en nu, ook niet. Ben zelf geen ” heilig” boontje, zelf merk ik door de tijdsdruk van het o.a. invullen van lijsten dat ik per minuut moet opschrijven wanneer ik naar de w.c. ga, nog niet hoe!!!!, onverschillig lijkt te worden. Erg schrikken. Hoge “onzinnige” werkdruk maakt de “nare” kant in jezelf los.Beleidsveranderingen gaan zo de prullenbak in, koffiepauzes zijn al jarenlang ingeslikt door ” slappe” , slijmerige directies etc. Zo zie je maar, het “nietige” heeft toch weer met het “grote” te maken en natuurlijk andersom.

Reacties niet toegestaan