Veganistisch koppel de cel in voor uithongeren kind (1,5)

Een Zweeds stel heeft drie maanden celstraf gekregen voor het bijna laten verhongeren van hun anderhalf jaar oude dochtertje. Het meisje kreeg enkel moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit te eten, zo meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter.

De dreumes werd met ernstige ondervoeding opgenomen in het ziekenhuis. Ze woog 6 kilo, de helft van wat normaal is op die leeftijd. Toen ze in het ziekenhuis belandde had ze krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding. Het gezin leefde een geïsoleerd bestaan buiten de Zweedse samenleving en vermeed contact met overheidsdiensten. Het koppel erkende dat het meisje een ernstig vitaminetekort had, maar zei dat te compenseren met knuffelen en lachen.

Het is niet de eerste keer dat een kind ernstige gezondheidsproblemen krijgt nadat ouders zijn doorgeslagen met een plantaardig dieet. Zo overleed in 2017 een Belgische baby, die geen gewone melk kreeg, maar enkel rijst- en havermelk.

Onlangs bracht een groep professoren een officieel advies uit waarin wordt afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om volledig plantaardig te eten.