“Broccoli en bloemkool beschermen tegen kanker”

De kruisbloemigen zijn weinig geliefd, maar oh zo gezond. Groenten als broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes bevatten een stofje dat de groei van kankercellen zou onderdrukken.

Voorzichtigheid is geboden bij dit soort uitspraken. De groente geneest geen kanker en het effect is alleen getest op muizen, maar het gaat om een studie van de gerenommeerde Harvard Medical School dus we willen je de resultaten niet onthouden. Bovendien wordt de groentesoort al langer in verband gebracht met het voorkomen van kanker.

De wetenschappers van Harvard stellen dat kruisbloemige groenten een molecuul bevatten dat het gen WWP1 blokkeert. Dit gen speelt een rol bij de ontwikkeling van verschillende soorten kanker. De onderzoekers onderzochten genen die tumoren onderdrukken, waarvan PTEN een bekende is. Veel kanker gaat gepaard met een laag niveau van PTEN.

Pier Paolo Pandolfi, directeur van het Cancer Research Institute van Harvard ontdekte dat WWP1 de werking van PTEN-genen in de war stuurt. Samen met zijn onderzoeksteam kwam hij erachter dat het stofje in onder meer broccoli kon voorkomen dat WWP1 zijn verwarrende werk deed, waardoor het PTEN-gen weer kon helpen om de ontwikkeling van kankercellen te onderdrukken.

De onderzoekers zijn erg enthousiast ook al werkt het vooralsnog alleen bij muizen. Probleem is dat als je de resultaten wil doortrekken naar mensen, je bijna 3 kilo broccoli moet eten. Per dag. Dat is niet te doen. De wetenschappers willen nu proberen het stofje uit de broccoli te halen en te bewerken. Ook gaan ze verder onderzoeken of er nog andere moleculen zijn die het WWP1-gen blokkeren.