“9 uur per nacht slapen is even slecht voor je geheugen als 5 uur slapen”

Je zou denken dat 9 uur per nacht slapen beter is dan 8 uur. Je raakt immers nog meer uitgerust, maar zo werkt het niet. Nieuw onderzoek toont aan dat 9 uur nachtrust zelfs net zo’n slechte invloed heeft op je geheugen als 5 uur slapen.

De onderzoekers van University College London (UCL) lieten 400.000 proefpersonen een spelletje memory spelen. Degenen die de nacht ervoor 7 uur hadden geslapen presteerden het best. De proefpersonen die 9 uur sliepen maakten evenveel fouten als de mensen die maar 5 uur onder de wol waren gekropen.

De onderzoekers stellen dat langer slapen de slaapkwaliteit verslechtert. Dat maakt dat bepaalde delen in de hersenen minder goed met elkaar kunnen communiceren wat weer tot allerlei cognitieve stoornissen kan leiden. Arts en hoofdonderzoeker Victoria Garfield: “Het is niet nieuw dat te weinig slapen een negatieve impact heeft op je geheugen, maar dat veel slapen ook slecht is, is erg verrassend.”

Eerdere studies wezen al uit dat te veel slapen ook andere negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Het risico op voortijdig overlijden is het kleinst bij wie 7 tot 8 uur slaapt bleek toen. De langslapers hadden een nog grotere kans op overlijden dan de mensen die te weinig sliepen. Er zijn natuurlijk andere verklaringen te bedenken: langslapers zijn vaker depressief of hebben ziektes waardoor ze langer in bed liggen. Maar toch is er ook het vermoeden dat te lang slapen het lichaam vatbaarder maakt voor infecties.