‘Kantoorknie’ is de nieuwe muisarm

Vergeet de muisarm. We lijden nu aan een nieuwe kwaal: de 'kantoorknie'. Zittende beroepen en overgewicht zijn de boosdoeners van dit ongemak. Zittende beroepen veroorzaken wel meer fysieke kwalen. Een verkeerde zithouding levert je nek-, schouder-, en rugpijn op en het werken met de muis bezorgt je een tenniselleboog of muisarm. Maar nieuw is de 'kantoorknie'. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.600 Britten. Een kwart van de werkende Britten tussen de 16 en 65 jaar bleek al langer dan twee jaar aan deze kwaal te lijden. En 10% van de 55-plussers zegt continue pijn aan de knie te hebben. De knie is een gevoelig gewricht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht het gewricht moet dragen en onder druk komt te staan. En dankzij onze zittende levensstijl wordt de knie niet soepel gehouden. Hoe meer je zit, dus hoe minder je beweegt, hoe meer kans op kniepijn. Volgens een woordvoerder van een fysiotherapie vereniging is het aantal mensen met knieproblemen enorm gestegen. 'Over het algemeen zijn het mensen met zittend bureauwerk. Sommigen van hen werken al 10 tot 20 jaar in deze functies. Ook internet heeft hier een grote rol bij gespeeld.' Een orthopedisch chirurg legt uit dat hij regelmatig knieën ziet die letterlijk zijn verpletterd door overgewicht. 'Dit zet extra druk op de gewrichten en verhoogt het risico op artrose. Als de obesitascijfers blijven stijgen zullen de aanvragen voor knieprotheses de pan uit rijzen. Hoewel kniepijn niet levensbedreigend is, kan het ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het leven.' Hoe voorkom je een 'kantoorknie'? Ook hiervoor gelden de 'simpele' regels: een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding.  

Bron(nen):   Daily Mail  Bron foto    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Ron Kersten

    ik vraag me serieus af of de oorzaak van de kantoorknie niet ligt in een combinatie die verder reikt dan de “simpele” regels, hoe belangrijk deze ook zijn.

    Wat mij opvalt is dat met de huidige flex-plekken het kantoormeubilair ronduit belabberd is : Tafels staan op verkeerde hoogte en kun je niet zelf verstellen, de stoelen zijn kapot/instabiel en niet meer instelbaar, verlichting is slecht en we turen allemaal naar een te klein laptop-schermpje. Daarbij heb je geen ruimte om je benen normaal neer te zetten als je in een kwart-cirkel werkplekje moet werken zoals bij ons op kantoor: de laptop past net op het breedste deel en je benen moet je over elkaar opvouwen of schuin in een punt plaatsen.

    Neem daarbij de minimale loopactie naar de koffieautomaat en je hebt bijna een garantie op klachten. Eenmaal thuis gekomen wordt er nog even gauw een zwaar trainingsprogramma afgewerkt in de sportschool of op het sportveld en dan moet het stramme (zware) lichaam ineens overmatig presteren. Het zou eens onderzocht moeten worden wat de gevolgen van deze grote verschillen in dagelijkse belasting op een menselijk lichaam zijn.
    Overigens denk ik dat op dit moment vooral de knieprotheses worden geplaatst bij fervente voetballers (of andere belastende sporten) en ouderen als gevolg van slijtage.

Reacties niet toegestaan