5 mythes over slaap

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 26 november 2012 om 17:38
welingelichtekringen header 1
Over slaap, en wat gezond is, wordt veel geschreven. De Washington Post claimt in een groot artikel feiten en fictie van elkaar te hebben gescheiden. Wat is gezond, wat is fake
  • Acht uur slapen Er is niet zoiets als het vaste gezonde aantal uren slapen voor iedereen. Wat de een nodig heeft is voor de ander teveel. Slechts 27 procent van de Amerikaanse volwassen slaapt 8 uur of meer. Volwassenen boven de 30 slapen gemiddeld 7 uur. Maar of dat genoeg is? Het is - door alle afleiding die we nu 's avonds hebben - twee uur minder dan de mensen 50 jaar geleden sliepen. En dat kan niet goed zijn voor onze gezondheid. Je moet dus eerder meer slapen, dan minder.
  • "Vroeg naar bed en vroeg er weer uit..." Dat zou gezond zijn. Maar die gewoonte stamt uit de tijd dat de zon bepaalde wanneer het donker was. Ons lichaam volgde toen helemaal het ritme van de zon; geen licht is wel slaap. Maar het is nog steeds verstandig om het niet te laat te maken en dan de schade in het weekeinde in de halen.
  • Lichamelijke inspanning helpt. Dat is misschien waar. Maar uiteindelijk is het het daglicht dat ons slaapritme bepaalt. Ons lichaam spiegelt zich aan de zon.
  • Partners hebben verschillende slaapgewoonte. Dat is waar: vrouwen slapen vaak eerder in, maar dat komt door genetica en niet door persoonlijke voorkeuren. Wat wel waar is: vrouwen zorgen dat hun echtgenoten beter en meer slapen. Getrouwde mannen gaan vroeger naar bed dan alleenstaande mannen
Bron(nen): Washington Post