Zit het geheim van de onsterfelijkheid in deze kwal?

Hij is bij toeval ontdekt, als een bijvangst van een beginnend bioloog die heel andere kwallen wilde bestuderen. Hij ving bij toeval de Turritopsis dohrnii, vandaag beter bekend als de onsterfelijke kwal. De bioloog deed de Turritopsis dohrnii net als de rest van zijn vangst in laboratiumglazen om hun voorplanting te bestuderen. Maar toen ontdekte hij iets raars. Allereerst dat de kwal weigerde de sterven. Het bleek te verouderen in omgekeerde volgorde. Het/hij werd steeds jonger tot het zijn beginstadium had bereikt. Dan werd hij weer ouder en dat eindeloos op en neer.
Omdat het een jonge onbekende bioloog was, duurde het een paar jaar voor Turritopsis dohrnii beroemd werd met de studie 'Reversing the Life Cycle.' Nu zijn we 15 jaar verder en uit een lang verhaal in de New York Times zijn we nog niet veel wijzer. Duidelijk is dat het dier als het is aangekomen op het punt waarop andere kwallen dood gaan, de tocht terug aanvangt naar de jeugd. En dan helemaal opnieuw begint met het leven. Een Turritopsis dohrnii die niet wordt opgegeten door een ander dier lijkt dus onsterfelijk. Het is de droom van iedere onderzoeker: de sleutel vinden van de onsterfelijkheid  En die is misschien bij deze kwal te vinden. Maar gelukt is dat nog niet. Deze kwal kan het - en misschien alleen maar onder bijzondere omstandigheden. En wat wij er van kunnen leren is niet duidelijk.  

Bron(nen):   New York Times      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  Onsterfelijkheid? Cool, net wat we nodig hadden!

  • The Final Countdown

   Meen je dat nou werkelijk ?
   Ik heb het hier wel een beetje gezien.
   De mensheid moet eerst nog ontdekken wat leven is en er respekt voor krijgen.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • RhodBerth

    Maar ik zou er dan toch wel graag bij willen zijn als dat gebeurd 😉

    Overigens vind ik het respect voor het leven nu al erg groot. Een keer op de A4 richting Amsterdam werden 5 banen afgesloten en al het verkeer midden in de spits langs de vluchtstrook geleid. Allemaal omdat een motorrijder midden op de weg lag na een zware aanrijding. Dat ontroerde me. Al die 10-duizenden automobilisten reden in een hele lange file om iemand heen in de hoop dat die man’s leven gered kon worden.

    Kortom, volgens mij bent u te negatief 😉

    (in antwoord op The Final Countdown)
 2. The Final Countdown

  Niet tegen een kogel aan lopen dan. Dat is onomkeerbaar. Of uitgepoept worden. Doodgestoken door een zeer giftige spin.

Reacties niet toegestaan