Het Zweedse coronamodel kostte heel veel mensen onnodig het leven

Zweden trok in het eerste jaar van corona de aandacht. Terwijl de halve wereld thuis zat en contact met anderen vermeed zaten de Zweden in restaurants en hadden het fijn.

Het Zweedse beleid in de pandemie was "uniek", schrijft een groep wetenschappers in een uitgebreid rapport over het Zweedse coronabeleid - uniek in zijn mislukking.

De analyse toont dat in het eerste coronajaar het aantal doden in Zweden tien keer zo hoog was als in buurland Noorwegen.

Nu, na meer dan twee jaar pandemie, ligt het absolute aantal sterfgevallen in Zweden, rekening houdend met de omvang van de bevolking, tussen bijna twee en bijna vier keer zo hoog als in de andere Scandinavische landen. Sinds maart 2020 zijn in Zweden ongeveer 18.400 mensen overleden in verband met Covid-19, op een bevolking van iets meer dan tien miljoen. 

De conclusie van het rapport: Zweden wilde laten zien dat het ook in een pandemie een open en tolerant land bleef. Die keus heeft heel veel mensen het leven gekost. Vooral ouderen zijn het slachtoffer geworden van de keus van de Zweedse politiek om het virus te laten razen.

Bron(nen):   Der Spiegel