Niet-chirurgische neuscorrectie aan opmars bezig: ‘Pas op voor necrose’

Een neuscorrectie klinkt als een zware ingreep, waar je niet aan moet denken, maar tegenwoordig kan het ook anders met iets dat liquid rhinoplasty wordt genoemd.

“Bij een liquid rhinoplasty wordt er een gel ingespoten," vertelt keel-, neus- en oorarts Gert Jeunen van The Face Clinic in Lommel aan HLN. "Alle gels die je inspuit, zijn tijdelijk. Het effect van een niet-chirurgische neuscorrectie verdwijnt dus na ongeveer twee jaar. Als je zo’n behandeling tien jaar lang moet blijven herhalen, komt de prijs uiteindelijk wel in de buurt van die van een echte neuscorrectie.”

De techniek bestaat al lang, maar social media en dan met name TikTok hebben de behandeling populair gemaakt. “Het voordeel van een niet-chirurgische neuscorrectie is dat het een laagdrempelige behandeling is," aldus de arts in de Vlaamse krant. "Het gebeurt in de praktijk onder verdoving en het resultaat is onmiddellijk zichtbaar. Er zijn geen blauwe plekken of grote zwellingen zoals na een operatieve ingreep. De kostprijs is ook een groot voordeel: het ligt tussen de 250 en 500 euro, afhankelijk van het product dat we gebruiken. Een echte neuscorrectie kost gemiddeld tussen 3.000 en 4.000 euro.”

Necrose
De behandeling is niet helemaal zonder gevaar. “Het grootste nadeel van een niet-chirurgische neuscorrectie is het risico van de inspuiting. De neus is een regio die eigenlijk niet gemaakt is voor injecties, omdat er veel bloedvaten in en onder die huid zitten," vertelt Jeunen. "Als er gel in of dicht bij een bloedvat gespoten zou worden, kunnen er doorbloedingsstoornissen en necrose (het plaatselijk afsterven van weefsel) ontstaan, de meest gevreesde complicatie. Daarom moet je je als dokter aan de regels houden, heel voorzichtig zijn en niet in de risicogebieden injecteren. In dat geval is de behandeling perfect veilig.”

Bron(nen):   HLN