Kan Covid leiden tot impotentie?

Een behoorlijk percentage herstellende Covid-patiënten heeft erectiestoornissen.

Het verband is gemeld in honderden artikelen door wetenschappers in Europa en Noord-Amerika, maar ook in Egypte, Turkije, Iran en Thailand.

Schattingen over de omvang van het probleem lopen enorm uiteen, schrijft de New York Times. Een studie van het Urology Institute van de Universiteit van Miami ontdekten dat het risico op erectiestoornissen met 20 procent toenam. Andere onderzoekers hebben aanzienlijk hogere verhogingen van dat risico gemeld.

"We dachten eerst dat de klachten dat het psychologisch was of door stress werd veroorzaakt", zei de directeur van het instituut.

Maar na verloop van tijd begonnen hij en andere artsen een patroon te zien, zei hij. "Zes maanden na de eerste infectie waren de patiënten over het algemeen beter geworden, maar ze bleven klagen over erechtiestoornissen."

Een onderzoek van de Tor Vergata Universiteit van Rome ziet een sterk verband tussen erectiestoornissen en Covid. Toen mannen met Covid vergelijk met mannen zonder Covid, ontdekte hij dat degenen die besmet waren geweest bijna zes keer zoveel kans hadden om impotentie te melden.

Onderzoek toont dat het coronavirus weefsel in het mannelijke geslachtsorgaan kan blijven zitten, lang na de eerste infectie.

Bron(nen):   New York Times