Is koud douchen echt gezond?

Het is een rage, die dankzij Wim Hof en Arie Boomsma aan kracht windt: douchen of je onderdompelen in (ijs)koud water. Er zijn er die zeker weten dat het zeer gezond is.

Maar is dat ook zo? De grootste studie komt uit Nederland, van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam . Het werd in 2016 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Plos one". 

Volgens dat onderzoek heeft koud douchen enige positieve effecten op de gezondheid. Een koude douche zou het afweersysteem versterken, waardoor een ziekte als minder ernstig wordt ervaren en minder lang aanhoudt.

3000 vrijwilligers werden in 4 groepen onderverdeeld. Eén groep nam warme douches, de andere drie groepen douchten dagelijks de laatste dertig, zestig of negentig seconden koud.

De drie groepen die elke dag koud afdouchten verzuimden minder vaak hun werk door ziekte. Het verzuim in deze groepen lag 29% lager vergeleken met de mensen die warm douchten. Er was geen verschil tussen de groepen die kort, middellang en lang koud afdouchen. Dus als je mee wilt doen is heel kort afdouchen al genoeg voor de positieve effecten

De onderzoekers waarschuwen nog dat koude douches voor mensen met ernstige gezondheidsklachten niet aangewezen zijn.

Een Tsjechisch onderzoek toonde aan dat als je je drie keer per week onderdompelt in ijswater de afweer van het lichaam enigszins werd geactiveerd: er werden meer immuuncellen zoals T-lymfocyten en monocyten aangemaakt. Maar het experiment was veeleisend: de proefpersonen dompelden zich een uur onder in 14 graden koud water. 

Bron(nen):   Die Welt