Menstruatieverlof voor Spaanse vrouwen: willen wij dat ook?

Drie tot vijf dagen menstruatieverlof voor vrouwen die hevige pijn hebben in die periode. Dat wetsvoorstel ligt nu ter goedkeuring bij de Spaanse regering. Willen we dat in Nederland ook?

Spanje zou het eerste land zijn in de EU dat een dergelijk verlof invoert. Het bestaat al wel in bijvoorbeeld Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Zambia. In Nederland kennen we een specifiek menstruatieverlof niet, maar is het ziekteverlof in het algemeen erg ruimhartig. "In Nederland is een hele goede en royale ziekteverlofregeling van kracht", zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen tegen RTL Nieuws. "Dat betekent dat, wanneer je als vrouw zodanige klachten hebt dat je niet kan werken, je recht hebt op verlof. Dat is een hele generieke regeling en geldt dus voor zowel vrouwen als mannen, en ook als je andere regelmatige klachten hebt zoals migraine."

Hij is dan ook geen voorstander van een menstruatieverlof. "Omdat wij in de basis al een hele goede verzuimregeling hebben. Ook de uitvoerbaarheid van een menstruatieverlof lijkt mij lastig, omdat vrouwen dan mogelijk eerst naar een arts moeten gaan voor een verklaring voordat dat ze vrij kunnen krijgen. Zo'n drempel is er nu niet."

Ook kan het de positie van jonge vrouwen op de arbeidsmarkt verslechteren. "Er zijn werkgevers die het lastig vinden om jonge vrouwen aan te nemen omdat zij misschien binnenkort zwanger worden. Nu krijg je misschien ook dat zij gaan vrezen dat ze sommige vrouwen standaard een paar dagen per maand kwijt zijn vanwege menstruatieklachten. Het zijn helaas argumenten die ik de praktijk tegenkom."

Bron(nen):   RTL Nieuws