Dit zijn de gezondste groenten: als ze maar groen zijn

Een kwart kilo groente dien je dagelijks te consumeren volgens het Voedingscentrum. Voor de een is dat een peulenschil, terwijl de ander het steeds maar weer niet lukt. Vind je het lastig, kies dan in ieder geval voor de gezondste groenten.

Hoe groener, hoe beter zou je kunnen zeggen. Met stip op 1 staan de groene bladgroenten: spinazie, boerenkool, rucola en snijbiet bijvoorbeeld.

Daarna volgt de broccoli, ook weleens de koning van de groente genoemd. Deze bron van vitamine C en K en mineralen als kalium en magnesium, kun je gerust minstens één keer per week op het menu zetten.

Het spruitje is nog zo'n kanjer. Het heeft vrijwel dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli.

Nog een groentje, dat je niet moet onderschatten: zeewier. In zeegroenten vind je voedingsstoffen die je minder in andere groente tegenkomt. Lepel dus gerust eens zo'n lekker bakje Wakame leeg.

Vooruit nog één groene groente dan: de asperge. Vitamine K, B, foliumzuur en selenium zijn de belangrijkste voedingsstoffen van de asperge, die nu in het seizoen is.

Ben je even groenmoe, dan zijn er nog andere toppers. Wat dacht je van rode kool en rode biet, maar vergeet ook de ui en de wortel niet. Stuk voor stuk groenten die niet mogen ontbreken in een evenwichtig voedingspatroon.

Bron(nen):   Metro