Experts waarschuwen voor wildgroei kinderslaapcoaches: sommigen maken het erger

Voor ieder wissewasje een coach tegenwoordig, dus ook zeker voor je kind dat niet goed slaapt. Alleen: het blijft een onbeschermd beroep dus er zijn ook kinderslaapcoaches die er weinig van bakken of problemen zelfs erger maken, zo waarschuwen experts in het programma Pointer.

Het programma telde bij de Kamer van Koophandel en op Instagram minstens honderd kinderslaapcoaches, maar het zijn er vermoedelijk meer. In 2016 was er nog maar één zo'n coach. Meestal zijn het moeders die zelf ook een moeilijk slapend kind hebben gehad. Hun opleiding varieert van een cursus van een paar dagdelen tot een parttime-opleiding van een jaar. Maar er worden geen kwaliteitseisen gesteld aan opleiding noch coach.

Orthopedagogen, jeugdartsen en somnologen (slaapwetenschappers) waarschuwen nu voor de risico's. Zo'n 10 procent van de baby's slaapt moeilijk, maar doordat ouders veel drukker zijn dan vroeger is de impact groter. Ze vinden bovendien dat de reguliere hulpverlening, zoals de huisarts, niet met de juiste adviezen komt. Dit zijn vaak wetenschappelijk bewezen tips, zoals de baby gecontroleerd laten huilen.

Ze kiezen liever voor de niet bewezen methodes van de slaapcoach, ook al verergeren die de problemen soms. Zo kregen ouders het advies om hun kind te vroeg naar bed te brengen, maar dat heeft juist een averechts effect.

De GGD zegt tegen Pointer dat ze momenteel uitzoeken hoe ze ouders beter kunnen begeleiden.