Stinkende kattenbak? Zo kom je ervan af

Waar zou je als kattenbezitter zijn zonder de kattenbak? Nou, waarschijnlijk met een vies gezicht de vloerbedekking aan het poetsen. De poes heeft een eigen willetje, maar is meestal wel gecharmeerd van een schone kattenbak. Hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk stank vanaf komt?

Drollen rapen
Het belangrijkste is om de kattenbak elke dag te ontdoen van de drollen met een schepje, anders gaat de lucht niet opklaren in huis. Ook verschoon je de kattenbak eenmaal per week. Dit doe je door de inhoud te vervangen, maar ook even een nat doekje eroverheen te halen. Doe je dit niet, dan trekt de lucht in de bak en blijf je het ruiken.

Zitten er veel krassen in de bak? Dan kun je beter een nieuwe kopen. De stank gaat in de krassen zitten en daar kom je niet meer van af. Kijk uit: niet alleen kattennagels maken krassen, ook fanatiek poetsen met een schuursponsje kan krassen veroorzaken.

Filter vervangen
Ja, er zit een luchtfilter in de meeste kattenbakken. Dit filter zorgt ervoor dat de lucht om de bak een stuk frisser blijft. Als je dit niet tijdig vervangt, zit je met de gebakken peren. Bij de dierenwinkel hebben ze deze filters te koop. Knip ze thuis op maat af en de vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Baking soda
Daar heb je hem weer, het duizenddingendoekje in poedervorm: baking soda. Leg een laagje van het spul onderin de bak en strooi daar het kattengrind overheen. De baking soda absorbeert de geur extra goed.

Goed merk kattenbakgrind
Koop een goed soort kattenbakgrind. Sommige soorten absorberen de ontlasting niet goed genoeg. Zo blijft de boel vochtig en dat gaat stinken. Switch eens van merk bij stankoverlast, het zou kunnen helpen.

Eiwitrijk voer
Geef je kat het juiste eten. Het voer is van invloed op de stank van de uitwerpselen. Veel eiwitten in het kattenvoer is beter. Katten kunnen eiwitten goed verteren, waardoor er minder poep aan de kattenbak wordt gedoneerd.

Deodorant
Als je na alle bovenstaande tips nog steeds de penetrante geur niet helemaal wegkrijgt uit huis, dan biedt een dosis kattenbakdeodorant mogelijk nog uitkomst. Ze zijn verkrijgbaar in spray- en poedervorm en neutraliseren de lucht van kattendrollen.

Bron(nen):   RTL Nieuws