Wat is natuurwijn precies en valt de kater minder zwaar?

Natuurwijn wordt steeds populairder. Het ongefilterde alternatief wordt gemaakt zonder chemische toevoegingen of trucjes. Het recept is al duizenden jaren oud en zorgt voor een heel specifieke smaak. Mensen claimen dat je geen kater krijgt van de troebele drank, klopt dat?

“Natuurwijn is wijn gemaakt zonder chemische hulpmiddelen of andere trucjes”, vertelt Inge Dreezen van Circus in Antwerpen aan HLN. “Er worden geen suikers en bijna geen conserveringsmiddelen toegevoegd. De natuur staat bij deze wijn echt op nummer één. De producten gebruiken alleen natuurlijke methodes om insecten en schimmels te voorkomen. Dat is meteen de reden waarom natuurwijn er meestal iets troebeler uitziet dan commerciële wijn.”

De kater komt later
Toch blijkt het katerverhaal een fabeltje. Er zitten veel minder sulfieten in natuurwijn, en deze zwavelhoudende stoffen houden we vaak verantwoordelijk voor een beroerd gevoel de volgende dag. Maar hier is amper wetenschappelijk bewijs voor.

“Een kater is eerder een combinatie van de plotse daling van een hoog alcoholgehalte in je bloed, dehydratatie, een immuunreactie en verstoringen in ons metabolisme en onze hormoonregeling. Ook andere stoffen in de wijn zoals congeneren, histamine of tannines kunnen een invloed uitoefenen”, aldus HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters.

Biowijn
Bij het maken van natuurwijn mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen, suiker, kleurstoffen, conserveringsmiddelen of dierlijke producten worden gebruikt. Biowijnboeren kiezen alleen voor natuurlijke pesticiden, maar voegen wel smaak- en kleurstoffen toe. Biodynamische wijn is biologische wijn, op basis van antroposofische denkwijzen, waarbij ook nog eens rekening wordt gehouden met de zon- en maanstanden.