Natuurlijk twee keer per dag en níét naspoelen: zo poets je het beste je tanden

Iedereen kan tandenpoetsen, toch kunnen we nog steeds bijleren op dat gebied. De Belgische parodontoloog-tandarts dr. Liene Molly legt bij HLN uit hoe je je tanden écht goed verzorgt.

“De eerste gouden regel is: poets twee keer per dag, een keer ’s morgens en een keer ’s avonds. Doe dat gedurende twee minuten, bij voorkeur elektrisch. Flos ook iedere dag je tanden na het poetsen, om gaatjes te voorkomen." Dat flossen mag ook met een ragertje, 'als je maar tussen de tanden reinigt'.

Ook hamert de tandarts op de elektrische tandenborstel in plaats van een ouderwets exemplaar. "Tien minuten manueel poetsen staat gelijk aan twee minuten elektrisch. Die efficiëntie is wetenschappelijk bewezen. Niemand poetst natuurlijk tien minuten aan een stuk, dus zou ik gewoon aanraden om een elektrische tandenborstel aan te schaffen." En druk met poetsen niet te hard op het tandvlees, maar houd de borstel een paar seconden op elke zijde van de tand of kies.

Niet naspoelen
Veel tandpasta is niet nodig, de hoeveelheid van een erwtje is genoeg. "We adviseren verder om na het poetsen niet na te spoelen met water. Gewoon de tandpasta uitspugen is voldoende. Als je niet spoelt blijven de fluor, mineralen, fosfaten en calcium die in de tandpasta aanwezig zijn ter plaatse in de mond. Zo kunnen de beschermende stoffen langere tijd inwerken, waardoor ze in de kleine kanaaltjes dringen om zo je tanden beter te beschermen.”

Tot slot: is het erg als je het poetsen een keertje overslaat? Ja. "Plak mineraliseert, wordt hard en ontwikkelt zich na 24 uur al tot tandsteen. Als je maar één keer per dag poetst, zal je dus veel sneller tandsteen aanmaken."

Bron(nen):   HLN