Overlijden aan een gebroken hart: Tako Tsubo-hartinfarct door hevige emoties

gezondheid
woensdag, 19 oktober 2022 om 12:11
151556157
De moeder van de verongelukte motorcoureur Victor Steeman overleed twee dagen na haar zoon aan de gevolgen van een hartinfarct. Is zij gestorven van verdriet? Hoogleraar cardiologie Angela Maas legt aan Omroep GLD uit hoe je kunt overlijden aan een gebroken hart.
De moeder van Victor is volgens Maas daadwerkelijk gestorven aan het 'gebroken hart-syndroom'. “Dat kan niet missen.” Twee procent van de hartaanvallen wordt veroorzaakt door acute en hevige, meestal negatieve emoties. Dit heet ook wel een 'Tako Tsubo-hartinfarct'. “Dat is Japans voor een viskruik voor inktvissen. Het litteken dat je ziet op zo'n hart, lijkt namelijk op die viskruik.”
Dit zie je niet van buitenaf volgens Maas; er is geen sprake van vaatvernauwing rondom het hart. "Maar via een hartkatheterisatie kun je dat litteken wel ontdekken. Door de acute, hevige emoties worden de haarvaatjes van de hartspier verlamd." Als je de hartaanval overleeft, is het litteken na zes weken vaak verdwenen. "Maar je loopt een verhoogd risico om het nog eens te krijgen. Je zult dus onder controle en aan de medicatie moeten blijven."
Vaker vrouwVrouwen krijgen vaker op deze manier een hartinfarct. 85 procent is vrouw, zegt Maas. Bij hartaanvallen als gevolg van chronische stress is zelfs 94 procent vrouw. "Kennelijk gaan mannen en vrouwen op een andere manier met stress om. Vrouwen raken vaker hevig geëmotioneerd, waar mannen tot actie overgaan.” Ook perfectionisme is een hinderlijke eigenschap die meer bij vrouwen voorkomt en negatieve emoties en chronische stress kan veroorzaken.
Positieve stress – zoals het winnen van de loterij – kan ook leiden tot een hartaanval, maar dat is veel zeldzamer.
Bron(nen): Omroep GLD