Wil je beter slapen? Dit advies werkt voor bijna iedereen

Een kopje warme melk, mediteren, melatoninepilletjes, je hebt al van alles geprobeerd, maar ligt nog steeds naar het plafond te staren. Wat je dan eens zou moeten doen? Toch gaan sporten.

Het is een advies dat steeds weer terugkomt en al vele malen is aangetoond in onderzoek. Zo is er een meta-analyse uit 2015, die alle onderzoek op een rij zette naar slaapkwaliteit, slaapduur en sporten. Conclusie: één keer sporten helpt al om de nacht erna beter te slapen, maar op reguliere basis bewegen is nog beter voor een goede nachtrust

Eén keer is al genoeg
Een andere studie zocht uit welke soort sport dan het beste werkt. Cardiotraining, zoals fietsen, hardlopen of stevig doorwandelen bleek het grootste positieve effect te hebben: proefpersonen vielen sneller in slaap, werden minder vaak wakker en waren meer uitgerust in de ochtend. Een sportsessie van een half uur was al voldoende, maar meerdere keren per week sporten werkte nog beter.

Of krachttraining ook de slaap verbetert, is iets minder duidelijk. Het beperkte onderzoek dat daar naar gedaan is, wijst uit dat het de slaap wel enigszins kan verbeteren, maar vermoedelijk werkt cardiotraining beter.

's Avonds sporten
Waarom sporten de slaap verbetert, daar zijn meerdere verklaringen voor. Het kan met onze biologische klok te maken hebben, die een slaapwaakcyclus heeft van 24 uur. Als gevolg daarvan maakt je lichaam melatonine aan in de avond, zodat je je moe gaat voelen. Sport je overdag dan wordt er mogelijk al vroeger in de avond melatonine aangemaakt waardoor je eerder in slaap valt.

Daarnaast verhoogt sporten je lichaamstemperatuur. Na het sporten zakt die weer. Een daling van de lichaamstemperatuur kan helpen in slaap te vallen. Daarom zou juist sporten in de avond goed zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

Beter humeur
Tenslotte kan sporten je nachtrust verbeteren door de positieve effecten op je stemming en psychische gezondheid. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, wat je humeur verbetert. Sporten kan ook angst- en depressieklachten verminderen, waardoor je beter slaapt.

Dus kun je de slaap weer niet vatten? Trek dan echt die loopschoenen aan of pak de fiets. Mogelijk val je de volgende nacht dan sneller in slaap.