Wouter Bos wordt premier

Toen gisteren door het CDA bestuur parmantig bekend werd gemaakt dat Jan Peter Balkende weer lijsttrekker mocht worden, was dat vermoedelijk met de bedoeling dat hij zo nog een keer premier kan worden. Voor de vijfde keer. Maar het zal anders gaan.

Dat eerste kabinet-Bos zal er na de volgende verkiezingen komen.

En voor u boos wordt: dit is geen wensdroom, maar een sommetje.

In die 48 uur sinds de val van het kabinet is het verschil in zetels tussen CDA en PvdA al teruggelopen van 12 tot 7. En daarbij zal het niet blijven.
De populariteit van Balkende is sterk gedaald naar een nieuw dieptepunt, daar helpt het feit dat hij razendsnel op het schild werd geheven, nog voor iemand in het CDA kon gaan mokken, niets aan.

En Wouter Bos straalt weer uit dat hij een winnaar is; en daar houden kiezers van.

Maar bovendien: waar moeten de extra kiezers van het CDA vandaan komen? Van de PVV en de VVD. Bij geen van beide zal Balkenende veel kunnen weghalen.

Voor Bos ligt de winst veel gemakkelijker voor het grijpen. Als hij drie zetels of vijf zetels verovert van de 20 van Pechthold (en dat zal gebeuren), een of twee van GroenLinks, nog drie van de deerniswekkende Agnes Kant en een van de Partij van de Dieren, dan komt de PvdA uit op minstens 27 zetels en misschien wel dertig. Veel meer dan het CDA. Zeker omdat in mei, vlak voor de finish, de vraag zal zijn: wie wordt de grootste?

Of je Wouter geluk moet wensen met het feit dat hij uit de politieke chaos die na de verkiezingen zal zijn ontstaan een kabinet mag vormen is een andere zaak.

Maar hij wil al jaren premier worden en in mei of juni komt zijn kans.