PVV-er Bosma is geen Jacques de Kadt

Het ontbreekt Bosma helaas aan elk gevoel voor humor.
Welkom in Rechtse Kerk, kopte De Pers op de voorpagina, toen het beoogde kabinet-Rutte eindelijk de onderhandelingen had afgesloten. Even verder somde de krant de taboes op die binnen de Rechtse Kerk tot bloei zullen komen.
Een dag eerder was het boek van de PVV-ideoloog Martin Bosma gepresenteerd: De schijnlite van de valse munters. Arabist Hans Jansen hield een inleidend praatje. Hij refereerde aan de beruchte toespraak van Enoch Powell uit 1968, die in het Lagerhuis had gewaarschuwd voor rivieren van bloed, wanneer de massa-immigratie ongehinderd voort zou gaan. Verder omschreef Jansen de milieubeweging als de groene Khmer en sprak hij over het sultanaat van Amsterdam-West. Ook voorspelde de arabist, die zichzelf tot het fijne katholieke geloof heeft bekeerd, dat Europa aan het eind van deze eeuw geheel geslamiseerd zal zijn.
Mooie boel. Tegen die tijd zal ik mijn spaarcenten naar Amerika overmaken.
Je zou dat boek van Bosma de Bijbel van Rechts kunnen noemen. Het is behoorlijk dik, wel 380 paginas. De titel ontleende Bosma aan Jacques de Kadt, die in zijn boek Het fascisme en de nieuwe vrijheid de woorden schijnlite en valsemunters in n zin wist te persen. In diezelfde zin staan ook nog de woorden cultuur, wetenschap, kunst, politiek, economie, moraal en dienstbaarheid. Geen kleine jongen dus, die De Kadt. En de grote held van Martin Bosma.
Ach ja, Jacques de Kadt.
Mijn vader heeft hem tamelijk goed gekend. In 1932 behoorde hij samen met De Kadt tot de oprichters van de OSP, de Onafhankelijke Socialistische Partij. Volgens mijn vader werkte hij daaraan mee om namens de rivaliserende SDAP, waarvan hij k lid was, een oogje in het zeil te houden.
Kennelijk heeft mijn vader dat zo goed gedaan dat De Kadt twee jaar later alweer uit de OSP stapte.

Lees verder in De Volkskrant

Bron(nen):   Volkskrant