Kunst van onze belastingcenten

In München ging ik naar La Traviata van Verdi. Het kaartje kostte 133 euro. Een hoop geld. Vorig jaar heb ik La Traviata ook gezien, in de Amsterdamse Stopera. Ik geloof dat ik toen voor een kaartje 85 euro heb betaald.
Ik vond beide voorstellingen prachtig. De rol van Violetta werd zowel in München als in Amsterdam door een Russische gezongen, zij het niet door dezelfde Russische. De Russische in München (Olesya Golovneva) won van de Russische in Amsterdam (Marina Poplavskaya), maar de overwinning was heel nipt. Het toneelbeeld en de mise-en-scène waren in Amsterdam veel mooier, waar tegenover staat dat de zaal in München veel imposanter is.
De opera in München is trouwens in de oorlog platgegooid en in de jaren zestig weer precies zo herbouwd. De Duitsers zijn erg goed in het herbouwen en restaureren. Ze herbouwen iets ouds precies zoals het vroeger was, of zij zetten iets geheel nieuws neer. Nederlanders bouwen liever aan het oude iets nieuws vast. De opera in München is zes balkons hoog. Hitler moet zich in de 19de eeuw hebben gewaand, toen hij in zijn loge plaats nam.

Lees verder in de Volkskrant

Bron(nen):   de Volkskrant