Hero Brinkman zoekt de innerlijke Nederlander

Sahar mag blijven. De rechter heeft beslist dat terugsturen naar Afghanistan véél te gevaarlijk is, en Gerd Leers heeft zich daar bij neergelegd. Het was feest in Sint Annaparochie – zo’n echt gezellig Nederlands feest met bloemen, taart, ballonnen en een blije burgemeester.

Maar Hero Brinkman is niet blij.

De rechter had vastgesteld dat Sarah te veel ‘verwesterd’ was om terug te kunnen keren. Gerd, die wat dat betreft niet van rechters afhankelijk wil zijn, had zijn eigen ambtenaren om een ‘ambtsbericht’ gevraagd over de toestand in Afghanistan en daarin stond (welk een verbazing!) dat meisjes die lang in Nederland hebben gewoond, het risico lopen aldaar geïntimideerd te worden, waarna ‘psychosociale problemen’ kunnen ontstaan. Op grond van deze fenomenale ontdekking besloot Gerd dat ze mocht blijven. En haar familie. En hij voorspelde dat er nog zo’n veertig meiden op dezelfde gronden mochten blijven.

En Hero is niet blij.

Hij laat Gerd met rust, maar het uitgangspunt van de rechter’, dat ‘verwesterd’ zijn een reden is om uit Afghanistan te blijven, ‘een compleet waanzinnige manier om te beoordelen of iemand hier wel of niet kan blijven.’ In het radioprogramma TROS Kamerbreed legde hij uit wat daar mis mee is: ‘mensen kunnen doen of ze verwesterd zijn terwijl ze dat innerlijk helemaal niet zijn.’

Lees verder bij De Pers

Bron(nen):   De Pers