Orthodoxen moeten in therapie

Rabbijn Aryeh Ralbag durft het land niet meer in, vertelde hij in de NRC van maandag. Hij heeft namelijk 'sterke aanwijzingen' dat er een aanslag op zijn leven wordt beraamd. Nou ja, sterke aanwijzingen: hij zegt dat 'goed geïnformeerde mensen' in wie hij 'een groot vertrouwen' heeft, hem hebben aangeraden nog een paar weekjes te wachten, 'tot de gemoederen bedaard zijn'. Dat klinkt nou niet echt alsof ze in de Reguliersdwarsstraat stiekem de messen aan het slijpen zijn. Eigenlijk is er niks aan de hand. Hij wordt gewoon vriendelijk verzocht weg te blijven. Hij heeft gewoon al genoeg ellende veroorzaakt. Maar ja, 'ik ben mijn leven niet zeker!' klinkt natuurlijk heel zielig en machtig interessant.

Zielig, dat wil Ralbag vooral zijn. Hij heeft nooit gezegd dat homoseksualiteit een ziekte is, benadrukt hij in het interview: 'Ik wordt gekruisigd vanwege een standpunt dat ik niet heb.' Goh, gekruisigd – wie had dat gedacht! En die juridische dwaling, daar had Jezus ook al zo last van! Rabbijn Ralbag, de nieuwe Man van Smarten.

Maar als homo's niet ziek zijn, waarom moet een joodse homo dan in therapie, vroeg de NRC. Zijn antwoord: 'Omdat hij als gelovige jood én homoseksueel een innerlijk conflict heeft. Wie daar last van heeft, en van dat conflict af wil, moet zichzelf laten behandelen.'
Lees verder

Bron(nen):   De Pers