Tjak, tjak, volgende patiënt: de ontsporing van de ggz

Wanneer het marktdenken zo doorslaat in de instelling waar psycholoog Masja Schakenbos werkt, wordt het haar te veel. Hoe kun je na één consult al een diagnose stellen? Waarom is er geen tijd meer voor reflectie? Waarom draait alles om facturen schrijven?

Ik stop ermee', zegt psycholoog en psychotherapeut Masja Schakenbos (33). 'De grens is bereikt.' Het is zomer 2014 als ze 's avonds thuiskomt met deze boodschap. Acht jaar lang heeft ze in de jeugd-ggz gewerkt, onderdeel van een instelling met duizenden cliënten. Het werk dat ze het liefste doet. Kinderen en jongeren met de ingewikkeldste problemen.
Maar ze kan haar vak niet meer naar eer en geweten uitoefenen. 'Ik kan kinderen niet meer behandelen zoals ik wil', zegt ze tegen haar man. 'Vanaf nu wil ik niet meer gedwongen worden om halfbakken zorg te bieden.' Die nacht slaapt ze niet. Schakenbos - jong, intelligent, kritisch, empatisch-- woelt en draait. Ze heeft het gevoel dat ze mensen in de steek laat. Maar ergens voelt ze zich opgelucht. Het hoeft niet meer. En haar besluit staat vast. 'Ik wilde niet meer vechten tegen het systeem.' Lees de rest van het verhaal in de Volkskrant.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John_Rambo

  Ik weet niet wat er met dat ‘marktdenken’ in het artikel bedoeld wordt, maar een vrije markt is er in ieder geval niet.
  Wat de zorg aangaat, heeft de overheid overal zijn stinkvinger in.
  En dat is ook de reden dat het fout gaat.

  Verder denkt de overheid op ander gebied alles te moeten regelen, en daar gaat het net zo fout.
  Sommigen mensen willen het oude ziekenfonds terug (100% door de overheid betaald en geregeld).
  Maar de overheid heeft geen geld meer, dus doen ze nu alsof het door de vrij markt komt dat er bezuinigd wordt.
  let op: Dit gaat nog veel en veel erger worden.
  Ze zullen niet rusten eer Nederland helemaal kapotgereguleerd is.

  • marianne martens

   U heeft helemaal gelijk en ook de hulpverleenster zoals hierboven beschreven. Aan de ene kant wil deze roversbende alles beheersen,
   aan de andere kant hebben ze een moloch gecreëerd van Ziektekostenverzekeraars, die zich hebben ontpopt tot de grootste vuilbekken te samen en zich als cowboys gedragen Wedje: in al die besprekingen is het woord patiënt niet genoemd. Wel winst, eigen bijdrage, veel kosten zelf betalen. Inderdaad u zegt het zelf: ” Het wordt nog heel veel erger” voor de medemens. Vanuit het besmette nest in Den Haag is geen enkele morele verantwoordelijkheid meer voor de medemens ook niet door het geschreven stuk in de NRC van onze geplastificeerde Minister van Volksgezondheid of “what ever. Kwaliteit??? wordt beter. Lachen. Het woord kwaliteit zou op geen enkel niveau meer behoren te worden uitgesproken, zo in inhoudsloos, zo armoedig. Als kwaliteit betekent dat je tegenwoordig, tegenover robots zit die alleen maar de taal van de protocollen kunnen uitbraken dan hebben de kwaliteit van deze Minister, gevoelsarm, kil, koud en hard., niets te betekenen. Mevrouw Schakelbos krijgt vast een andere baan, zoveel kennis en hoge kwaliteit en het getijde keert.Ken ze zelf, er is veel opzettelijk vernietigd maar het Tij zal keren.

   (in antwoord op John_Rambo)
   • John_Rambo

    Veel mensen die in de thuiszorg werkten, maar werden ontslagen/wegbezuinigd, gaan al dan niet zwart, voor zichzelf door bij hun vroegere patiënten. Dat vind ik een heel positieve ontwikkeling. Schakel die bureaucratie uit. Zo heeft iedereen er baat bij. De thuiszorgers krijgen meer per uur, en de patiënten betalen minder, omdat er geen bureaucratisch monster achter staat. Maar dit is natuurlijk tegen de wet.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     ben het alweer met u eens,gewoon zwartwerken, zorg voor de patiënt en als thuiszorg-werkster vrolijk en fris naar huis fietsen, zonder vergadergeleuter, zonder protocollen-geleuter, zonder fraudeurs, zonder doorkletsers, zonder onbetrouwbaren. Coöperaties zelf ontwikkelen, snel en krachtdadig want het fijnzinnige is in deze sector totaal verdwenen.

     (in antwoord op John_Rambo)

Reacties niet toegestaan