‘Kunstenaars staan synoniem voor klaploperij, subsidieverslaving en linksheid’

Niet voor het eerst in de geschiedenis is 'kunstenaar' een veelgehoord Nederlands scheldwoord. Dat is best opmerkelijk als je weet hoeveel mensen in hun vrije tijd met kunst bezig zijn. Streetdance is bij meisjes even populair als paardrijden en zeker tot het begin van de crisis gold er bij de diverse kunstencentra een inschrijvingsstop voor bepaalde cusrsussen. Iedereen wil schilderen. Iedereen wil bij de Lama's. Tegelijkertijd lopen de zalen bij het gesubsidieerde toneel leeg, galmt het in de musea en vechten moderne dansgroepen om hun voortbestaan. Wie zich kunstenaar noemt, roept verdenking over zich af van klaploperij, subsidieverslaving en linksheid. Lees hier verder

Bron(nen):   De Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RobvanderHilst

  Sinds vierkante Fries VVDer Zijlstra als staatssecretaris, op last van Rutte (VVD), Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) in Rutte-1, een regelrechte moordaanslag op kunst en cultuur heeft voorbereid, gepleegd en nog verder zal plegen, blijkt dat Lucebert gelijk heeft: alles van waarde is weerloos.
  Kunst en cultuur zijn dat: weerloos zoals ook onderwijs dat is. Zeker ten opzichte van dat al dan niet neoliberale maar in elk geval luidkeelse en hersenloze gezwets over alleen economie als de motor van de samenleving.
  Kotsmisselijk makend allemaal.

  • Apekool

   Bekt toch lekker he, die Wilders taal: “moordaanslag” … “luidkeels hersenloos gezwets” … “kotsmisselijk”
   Niet zo sterk als je iemand wil overtuigen. Oh nee, dat hoeft niet, want je had al gelijk vermoed ik.

   Kunst en cultuur is door de eeuwen heen altijd een luxespeeltje van de rijken geweest. Dat nu veel meer mensen kunnen en mogen meedoen is heel bijzonder, maar dat wil niet zeggen dat alles klakkeloos moet blijven voortbestaan.

   Ook blijken veel mensen meer waarde te hechten aan een nieuwe smartphone met peperduur abbo dan aan museum- en theaterbezoek of een (echt) schilderij aan de muur. Lijkt me niet primair de schuld van de overheid.

   (in antwoord op RobvanderHilst)
   • RobvanderHilst

    Zoals u zichzelf met een schuilnaam noemt en wat u stelt, inderdaad: apekool. Ook bijzonder: een eenheid van figuur en uiting.

    (in antwoord op Apekool)
    • Apekool

     Weer een scheldpartij, wederom zonder inhoud.

     Als ik jou was zou ik ook onder pseudoniem gaan posten, dat is ook nog eens heel literair elitair zoals je natuurlijk weet.

     (in antwoord op RobvanderHilst)
    • RobvanderHilst

     Succes in uw verdere leven

     (in antwoord op RobvanderHilst)
 2. Cornelis Berend

  Er zijn mensen die zich oprecht laten raken en sterken door “waarheen, waarvoor” van Mieke Telkamp te draaien op de uitvaart van een dierbare.

Reacties niet toegestaan