Zo stel je minder hoge eisen: psycholoog heeft uitstekende tip voor zoekende singles

Liefde, relaties, geluk
vrijdag, 01 november 2019 om 12:16
welingelichtekringen header 1
Al een tijdje zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen single. Niet zelden is dat omdat er hoge eisen worden gesteld aan de liefde. Een psycholoog komt met een goede tip: onderzoek wat er ten grondslag ligt aan dat lange wensenlijstje.
Hij moet de juiste schoenen dragen, dezelfde eetgewoonten hebben, liefst ook een interessante hobby, dito vriendenkring en baan. Bij sommige mensen is het eisenlijstje eindeloos. Ongetwijfeld spelen datingsites daar een rol in: als de keuze reuze is, kun je kritisch zijn. Maar eerder onderzoek wees al uit dat het alleen maar langer duurt om zo een partner te vinden.
Lennart Klip, de psycholoog die betrokken is bij de tvshow Iris en de 12 dates, adviseert om al die wensen eens onder de loep te nemen. "We denken vaak in oplossingen, zo zijn we nu eenmaal getraind. En het probleem met oplossingen is dat ze heel specifiek zijn: houdt van koken, heeft een goede baan, een hoog inkomen. Terwijl onze behoeften, de diepere verlangens die eronder liggen, veel universeler zijn. Denk aan liefde, warmte, waardering en veiligheid bijvoorbeeld," schrijft hij op Linda.nl.
Klip adviseert om te letten op de behoefte die je wilt vervullen en de door jou bedachte oplossing los te laten. "Onze behoeften zijn namelijk op vele verschillende manieren te vervullen. En zodra je dat ziet, heb je veel sneller succes. De vraag die je hierbij gaat helpen is: ‘Waarom is dit belangrijk voor mij?’ Waarom is het belangrijk voor je dat iemand van reizen houdt? Heb je behoefte aan avontuur of aan iemand die een brede kijk op de wereld heeft? Of gaat het je er juist om dat iemand vrij en onafhankelijk is? Zodra je weet waar de wens op je wensenlijstje voor staat, ontstaat er ruimte. Ruimte voor andere oplossingen en dus voor verrassingen. Misschien reist deze date niet veel, maar heeft hij wel kunstgeschiedenis gestudeerd en daardoor een interessante visie op de wereld. Je mag compromisloos zijn in het vasthouden aan je behoeften, maar wees flexibel in de oplossingen die je behoeften mogen gaan vervullen."
Bron(nen): Linda.nl