Vrouw of man: de mens is gewoon niet voor monogamie gemaakt

Als het aankomt op trouw en monogaam zijn, is er geen enkel verschil tussen mannen en vrouwen. Hoewel vaak gedacht wordt dat mannen meer promiscue zijn (vrij seksueel verkeer hebben) dan vrouwen, is er evolutionair gezien geen enkele reden dat aan te nemen, volgens Christopher Ryan, psycholoog en schrijver van het boek ‘Sex at Dawn’. ‘We moeten af van dat idee dat mannen van mars komen en vrouwen van Venus,’ vertelde hij deze week op een Ted conferentie. ‘De waarheid is dat mannen uit Afrika komen en vrouwen ook.’ Mensen zijn genetisch het meest verwant aan de chimpansee en bonobo, meer dan aan welke primaat dan ook, en onze seksuele aard is dan ook vergelijkbaar. Bonobo’s staan bekend om hun seksuele promiscuïteit. Ze hebben vaak seks in de missionarishouding, net als mensen en hun mannetjes hebben ook externe testikels. Dit betekent dat de mannetjes promiscue zijn, stelt Ryan. 'Het hebben van externe testikels is alsof je een extra ijskast voor bier in de schuur hebt. Als jij het soort man bent dat een bierijskast heeft, verwacht je dat elk moment een feestje kan beginnen.’ Maar ook vrouwtjes bonobo’s zijn ingesteld om op dat feestje, omdat ze 90% van hun cyclus seks kunnen hebben. Een andere gelijkenis is dat de mens, de bonobo en chimpansee niet alleen seks hebben om zich voort te planten, maar om een band te vormen. En bonobo’s en chimpansees doen dat niet met één partner, zoals bij mensen wordt verwacht. Vandaar dat Ryan niet gelooft dat monogamie in de aard van de mens zit. Hoewel maatschappelijk regels en normen van ons eisen dat we monogaam zijn, gaat dat in tegen onze oerinstincten, stelt Ryan. ‘Ook al heb je besloten vegetariër te worden, betekent dat nog niet dat gebakken spek niet lekker meer ruikt.’

Bron(nen):   Daily Mail  Blog Ted    

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Het opvoeden van een mensenkind duurt 12-18 jaar terwijl chimpansees kinderen veel sneller het nest verlaten. En de opvoeding van mensenkinderen heeft nogal wat meer voeten in aarde. Daarom is een langere hechtere band tussen mensen veel belangrijker dan chimpansees.

  Bovendien vieren bonobono’s geen kerst en oud & nieuw met elkaar, of verjaardagen. Ze barbecuen ook niet en hebben geen onderlinge relaties. En met meerdere relaties is dat hele sociale stelsel van de mens lastig in stand te houden.

  Voor dieren is het wisselen van partner business as usual. Voor mensen is het een totale omwenteling in hun leven. En daarom is het klinklare nonsense om op basis van dierengedrag te beweren dat mensen niet monogaam zijn.

  Mensen zijn in alles gericht op monogaam zijn. Iedereen wordt woedend als z’n partner vreemd gaat. Bij mensen relaties is vertrouwen heel belangrijk. En het delen van belangrijke zaken wordt nogal lastig als je partner andere partners heeft.
  Het enige wat zo is is dat mensen weleens zin hebben in seks met een ander dan hun partner. Maar goed heel veel mensen hebben ook wel eens de neiging om iets van iemand anders af te pakken (al doet de meerderheid dat gelukkig dan niet). Moeten we dan concluderen dat stelen een normale menselijke eigenschap is?

  • Betweter

   Ik lees nog geen echte natuurlijke reden om monogaam te zijn:
   – Dat het opvoeden van een kind zo’n 18 jaar duurt zou geen belemmering hoeven te zijn. Mensen kunnen, net als apen, ook prima in groepen leven en gezamenlijk voor de kinderen zorgen.
   – Dat wij boos worden als onze partner vreemd gaat komt doordat wij zo zijn ‘geprogrammeerd’ door onze opvoeding. In sommige culturen wordt men al boos als hun partner een knuffel krijgt om bijvoorbeeld te troosten en dat vinden wij wel normaal. Zo zullen er ook wel culturen bestaan waarbij men wel accepteert dat hun partner ook wel eens een ander smaakje ijs lust.
   Vreemd gaan doen wij vooral stiekem en dat is nogal kwetsend. Misschien maken de bonobo´s er geen geheim van?

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Bart_van_Oerle

  Interessante observatie bij onze naaste verwanten, we hebben hiermee alleen nog geen verklaring voor het belang dat we hechten aan monogamie.

  Het zou best kunnen dat onze monogamie ook door de natuur ingegeven is. Het probleem met overspel is niet zozeer dat het slecht is om ontrouw te zijn, maar meer dat de overspelige een of andere soa mee naar huis neemt.

  SOAs komen bij de mensapen weinig voor, omdat die in zulke kleine groepen leven. De mens leeft in veel grotere groepen en er is ook contact tussen die verschillende groepen. Daardoor kregen soa’s een kans en de sociaal opgelegde monogamie moest dat indammen.

  Onze sterke gevoelens in geval van ontrouw van onze partner zou dan ook wel kunnen zijn ontstaan door het risico op soa’s.

  We zijn dus van binnen misschien polygaam, maar de omstandigheden hebben ons tot monogamie gedwongen.

  • John

   Het schijnt dat HIV anders het eerst bij mensapen is voorgekomen. Ik vind uw redenering dan ook erg gratuite. Ik denk eerder dat het ingeboren zit dat mensen niet graag het grootbrengen van kinderen op zich nemen die niet de hunne zijn. Qua evolutie is het jaar 1950 pas een paar seconden geleden, vóórdien was er slechts een gebrekkige anticonceptie. Er zijn zangvogeltjes waar het mannetje bij het vrouwtje het zaad verwijdert als hij heeft geconstateerd dat het vrouwtje promiscue gedrag vertoont. Geobserveerd gedrag van de koolmees o.a.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
   • Bart_van_Oerle

    Tja, gratuite, ik heb geen bron vermeld, omdat ik niet meer wist waar ik dit gelezen had, ik heb ‘t in ieder geval niet zelf bedacht 🙂 Misschien heb ik het uit Sperm Wars van Robin Baker of anders De derde chimpansee van Jared Diamond.

    “Ik denk eerder dat het ingeboren zit dat mensen niet graag het grootbrengen van kinderen op zich nemen die niet de hunne zijn.”
    Mensen zijn juist véél meer dan andere diersoorten geneigd om andermans kinderen op te voeden. Natuurlijk gaan de eigen kinderen voor, maar bij geen enkele diersoort wordt zo veelvuldig geadopteerd als bij ons. (Sorry, herinner me de bron hier ook niet)

    (in antwoord op John)
    • RhodBerth

     HIV komt idd bij de apen vandaan, dat wil niet zeggen dat het bij de apen ook een seksueel overdraagbare ziekte is. Volgens mij is het dat ook niet, en heet het SIV bij de apen.

     Te lui om het op te googlen.

     (in antwoord op Bart_van_Oerle)
 3. JRR Uijlings

  Veel culturen hebben monogamie en waarschijnlijk niet voor niets. Het lijkt mij dat monogamie veel ruzies voorkomt en dus tot een stabielere samenleving leidt.

  • Vogelbeest

   Verplichte monogamie leidt ook tot veel ruzies en ontevredenheid. Als het zoals bij Bonobo’s volledig sociaal geaccepteerd zou zijn sex met iedere willekeurige partner te hebben kun je daar alvast geen ruzie meer over hebben.

   (in antwoord op JRR Uijlings)
   • John

    Gauguin schijnt daarvoor naar de Fiji eilanden te zijn geëmigreerd. Maar ja we zijn niet allemaal Gauguins.

    (in antwoord op Vogelbeest)
  • John

   Misschien is serieële monogamie dan nog het beste onder mensen. Schijnt ook de meest voorkomende situatie te zijn: mensen zijn trouw totdat de relatie begint te rammelen, daarna repareren ze het of stappen over op een nieuwe relatie. Ik zie nog steeds geen overtuigend bewijs van al of niet hetzelfde dierengedrag. Bij de spinnen eten de vrouwtjes de mannetjes op en gaan in de volgende cyclus het weer met een nieuwe man aan. Het is bij die spinnenvrouwtjes wel effectief om het mannetje van vreemdgaan te weerhouden 🙂

   (in antwoord op JRR Uijlings)

Reacties niet toegestaan