Waarom zijn mannen monogaam?

De meeste mannen zijn min of meer monogaam. Maar waarom eigenlijk? Al decennia wordt die vraag door de wetenschap besproken. De voordelen van monogamie voor vrouwen zijn evident. Een mensenkind opvoeden kost vele jaren: mensenkinderen blijven lang afhankelijk van ouderlijke zorg. Dus is het praktisch voor een vrouw om daar de hulp bij te hebben van de verwekker. Maar wat is - evolutionair gezien - het belang van de man om bij vrouw en kind te blijven. Heel lang gold als theorie dat de man dezelfde drijfveer heeft als de vrouw. Het is ook in zijn belang dat het goed gaat met zijn nakomeling. En dus helpt hij bij het grootbrengen van het kind. Maar twee studies die onlangs verschenen vinden dat geen bevredigende verklaring, met name omdat dat mede-opvoeden pas speelt als het kind een jaar of ouder is. De eerste tijd kan een vrouw het net zo goed - of beter - af zonder man. Een van de twee studies waar Business Insider over bericht gaat daarom uit van een andere aanname. Die is gebaseerd op studie van het gedrag van heel veel soorten primaten. Vrouwelijke primaten blijven onvruchtbaar zolang ze hun baby zogen. Een rivaal die een vrouwtje wil hebben kan dus zorgen dat zij weer vruchtbaar wordt door het jong te doden. Die angst zou lang geleden mensen-mannen er toe hebben gebracht bij hun nakomeling en diens moeder te blijven: zorgen dat een concurrent het kind niet dood maakt. En vanuit die aanwezigheid zou de vaderlijke zorg zijn gegroeid. De tweede studie komt met een andere verklaring. In de oertijd waren mensen schaars. Als je als man dus een vrouw had veroverd dan kon je daar maar beter zuinig op zijn, want een andere vrouw had je niet zo maar gevonden. En zo werden we monogaam.

Bron(nen):   Business Insider      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Rokers

  Volgens mij klopt hier iets niet. Mannen monogaam ?
  Waarom zijn er dan zoveel vreemdgangers en scheidingen ?
  Gaan we weer liegen ?
  Al die alleenstaande ouders kinderen.
  Je zult ze de kost eens moeten geven.
  Het is niet voor niets een steeds terugkerende verhitte diskussie.

  • RhodBerth

   En het gebeurt nog steeds bij de minderheid van de mannen, en niet bij de meerderheid.

   (in antwoord op Peter Rokers)
   • Peter Rokers

    Dat weet ik nog net zo niet. Bij vrouwen gebeurt het ook al. En meer dan je weet. En hoe langer een mens leeft hoe meer vreemd die gaat. Dan kun je wel monogaam zijn, maar dat zegt dan ook vrij weinig. Als je al naar een ander kijkt ga je vreemd. 😉

    (in antwoord op RhodBerth)
 2. RhodBerth

  Misschien gewoon omdat we gelukkig zijn met onze vrouw?
  Omdat we ook het 1e jaar onze kinderen al willen verzorgen en opvoeden?
  Omdat je wel gek zou zijn om bij allemaal verschillende vrouwen kinderen te gaan verwekken en nalopen.
  Omdat het prettig is om rust in je leven te hebben en een ‘veilige’ plek waar je thuis bent?
  Omdat we beschaafd zijn en we ons niet evolutionair door onze driften laten leiden?

  • Kristi

   God wat heeft jouw vrouw een mazzel met jou, man! En dat bedoel ik niet ironisch. Ik denk dat het steeds zeldzamer wordt, omdat het zo makkelijk is geworden even een slippertje te maken. Vroeger staarde het halve dorp je na. En inderdaad, je leerde je vrouw/man echt waarderen omdat je niet bij elke kleine tegenslag meteen verder keek naar de halve wereld die nu zo onder handbereik ligt… Ach ja… das war einmal…

   (in antwoord op RhodBerth)
 3. Jeroen Biegstraaten

  Iets hogers dan de ordinaire lagere natuur van mannelijke driften?

  Onbaatzuchtige liefde en beheersing bv?
  Oh wacht daar is natuurlijk geen plaats voor in een-dimensioneel biologisch evolutionair denken.
  Daar draait immers alles om zelfbehoud en bevrediging.

  Misschien tijd om eens uit dat hokje te breken…?

 4. Diablue

  Flauwekul: monogaam is een kerkelijke illusie, een grote 1 April grap, houd toch op, en de Mensch iets hogers?

  Hahahahaha dat is ook een illusie die de Mensch graag over zichzelf wil ophouden, kijk eens rationeel naar de wereld, zijn de tweebeners genaamd Mensch met een hoger plan bezig?

  Pfff wees gewoon nuchter, de Mensch is gewoon een oerbewoner die niet mee gegaan is in evolutie (we hebben alleen slimme technische hulpmiddelen gemaakt die het ons makkelijk maken) en alleen zijn haar verloren is, het gedrag is nog steeds dat van een oerbewoner; niet meer en niet minder!
  Maakt dat uit?
  Nee, een oerbewoner is toch gewoon gelukkig; zolang we die rare opgelegde illusies van hoger plan, monogaam, spirituele ontwikkeling etc gewoon los laten en lekker leven.

  • RhodBerth

   Dieren zijn niet monogaam en worden ook niet jaloers en ongelukkig als hun ‘partner’ er met een ander vandoor gaat.
   De mens is weldegelijk monogaam. Dat wil niet zeggen dat we weleens dromen van een avontuurtje, maar de praktijk leert dat we over het algemeen gezien veel gelukkiger zijn als we een monogame relatie hebben.

   De verschillen tussen ‘mens’ en ‘dier’ zijn ook groot.
   Mensenkinderen hebben zo’n 12-15 jaar nodig om ‘volwassen’ te worden (zich te kunnen voortplanten) (om het nog maar niet over psychisch volwassen worden te hebben).
   Mensen zijn veel minder vruchtbaar dan dieren en bovendien is de seks niet enkel gebonden aan voortplanting.

   Dat geroep van ‘mensen zijn niet monogaaaaaam’ komt meestal bij mensen vandaan die zelf nogal eens vreemd zijn gegaan, daarmee hun huwelijk en leven en kapot hebben gemaakt. En dan is het makkelijker om ‘je natuur’ de schuld te geven dan jezelf. Maar de praktijk leert, de meeste mensen blijven trouw en monogaam. Dus de mens is monogaam.

   En het feit dat levens op z’n kop komen te staan na het breken van relaties zegt genoeg.

   (in antwoord op Diablue)
   • Kristi

    Er zijn trouwens ook zat voorbeelden van monogame dieren. Niet alleen pinguins, maar ook de stoere wolven en adelaars.
    Verder ben ik het ontzettend met je eens wat betreft de mensen die dat roepen. Je zult de verbitterde oude schuinsmarcheerders de kost geven, die eenzaam spijt hebben dat ze hun grote liefde van zich vervreemd hebben.

    (in antwoord op RhodBerth)
 5. catchit64

  Dan ken ik toch een hoop uitzonderingen in mijn omgeving 😉

 6. Bart_van_Oerle

  Monogamie houdt de gemoederen bezig, zie ook de discussie op Joop.nl: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22220_waarom_is_de_mens_monogaam_geworden/

  Dat vrouwen zoveel monogamer zouden zijn dan mannen, is een illusie. Ben nu bezig in het boek ‘What do women want, Adventures in the science of female desire’ en dan lijkt het er toch meer op dat die monogamie van vrouwen veel meer onder sociale druk tot stand komt, dan dat ‘t van nature gaat.
  Bovendien komt in dit boek naar voren dat wat seks betreft mannen het binnen een monogame relatie makkelijker hebben dan vrouwen. Wat ik bedoel, is dat mannen nog steeds bereid zijn tot seks, maar dat vrouwen naarmate ze langer in een relatie zitten, steeds meer uitgekeken raken op hun partner. Het is alleen de sociale druk (die nu overigens steeds minder lijkt te worden) die man en vrouw bij elkaar houden.

  Mijn favoriete theorie is dat monogamie vanuit hygiënische redenen, net als bepaalde eet- en andere gewoonten binnen religies, is ingevoerd.
  Toen de mens nog in relatief kleine groepen leefde (100-200 man), kwamen geslachtsziekten nog weinig voor. Dit zie je terug bij apen die in kleine groepen leven en waar niet of nauwelijks geslachtsziekten voorkomen. Naarmate de maatschappij groter werd, deden geslachtsziekten hun intrede en werd het daarom noodzakelijker om je sexuele uitspattingen wat in te dammen. Vanuit de religies werd monogamie bevorderd en werd de opvoeding binnen het gezin gedaan.

  In de kleine groepen was het vroeger wellicht helemaal niet nodig om binnen een gezin (vader moeder kinderen) de opvoeding te doen. De hele groep nam de opvoeding voor z’n rekening en het was verder ook totaal niet interessant wie nu precies de vader was. Iedereen lekker seksen met elkaar, met z’n allen eten verzamelen en zo kan ‘t ook.

 7. Genuine_Defector

  Ach, ken mannen en vrouwen die monogaam zijn (of dat in elk geval beweren te zijn). En ik ken mannen en vrouwen die dat niet zijn. Prima, whatever suits you. Maar wees wel eerlijk. Dat is veel belangrijker. Ik ben zelf het monogame type, en ben weleens flink op het tere hartje getrapt door een vrouw die dit niet was. Als ze me dit van tevoren had gezegd, had ik er geen problemen mee gehad. Dan had ik afstand bewaard. Dat heb ik namelijk ook wel eens meegemaakt. Een vrouw die van tevoren vrolijk vermeldde dat ze niet monogaam is. Nou ja, prima. Dan heb je een paar weken lol en daarna scheiden de wegen. Want lang duurt zo’n relatie natuurlijk niet, in ieder geval niet als je zelf – zoals ik – wel monogaam bent aangelegd.

 8. iembam

  Waarom kunne we niet meer zo zijn als de bonobo’s…

Reacties niet toegestaan