Verbaasde Amerikaan: “het huwelijk kan Nederlanders niet veel schelen”

"Ik was pas een paar uur in Nederland, toen ik er achter kwam dat de mensen in dat land heel anders denken over het huwelijk. Het moet  niet." Auteur Katie Roiphe schrijft in Slate over haar verbazing over die Hollanders. Je kunt getrouwd zijn of niet, je kunt ook niet getrouwd zijn en toch kinderen hebben. Het maakt voor die Hollanders weinig uit, schrijft ze. Je draagt geen stigma als je samenwoont, maar geen zin hebt om te trouwen. Trouwen kan, het hoeft niet. Hoe anders is dat dan in Amerika, waar weliswaar meer huwelijken sneuvelen dan ooit, maar waar het toch niet gepast is om met iemand samen te wonen. Roiphe beschrijft hoe trouwen een psychologische druk is. Als je nooit getrouwd ben geweest dan is er iets mis. Dat is in Nederland volgens haar allemaal anders. "We zouden net als de Nederlanders ons kunnen concentreren op de inhoud van relaties in plaats van op de vorm. Het zou gaan om wat de relatie voorstelt en niet over hoe hij is vastgelegd."

Bron(nen):   Slate      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Tja, we lopen niet met álles 50 jaar achter.

  • Dead Silence

   Nope, ik ben niet getrouwd heb een vrouw en twee lieve kindertjes en ben atheïstisch. Tevens heb ik al het andere geregeld dat bij niet-trouwen hoort. En ik ben gelukkig.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    En dat is het belangrijkst. Je hebt een huwelijk daar ook helemaal niet voor nodig. Achterhaald instituut. Maar als mensen er toch waarde aan hechten, is dat verder overigens ook gewoon prima.

    De mevrouw noemt zich overigens een ‘dissidente feminist’, ofwel een relschoppende aandachtstrekker. Moet blijkbaar even wat ‘schokkends’ roepen om in de spotlights te komen voor haar nieuwe boek.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     Zo is dat, en wij in Europa en vooral in Nederland, waar dat ook mag liggen, zijn knettergek natuurlijk.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
    • RhodBerth

     Het ‘goed geregeld samenwonen’ is hetzelfde als ‘het huwelijk’. Het huwelijk is dan ook geen achterhaald instituut. Alleen vonden sommigen dat ineens beklemmend worden, of oubollig klinken, en gaven het een nieuw labeltje: ‘samenwonen’ 😉

     (in antwoord op Genuine_Defector)
     • Dead Silence

      Goed geregeld, voornamelijk voor onze kinderen. Voor een verzegelen van een verstandshouding heb je in mijn optiek geen huwelijk nodig. Het huwelijk vergemakkelijkt alleen een aantal juridische zaken, hetgeen een motivatie kan zijn overigens. Biologisch gezien is het huwelijk compleet irrelevant en heeft het alleen een emotionele waarde.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Genuine_Defector

      Dan heeft u het over het geregistreerde partnerschap, neem ik aan. Ik weet niet of de mevrouw uit bovenstaand artikel daar op doelt. Het lijkt mij nou juist dat Katie Roiphe erop doelt dat je zonder enige verplichtingen kinderen kunt krijgen in dit land (wat overigens ook in de VS kan, dat terzijde). Dus ook buiten het ‘goed geregeld samenwonen’. Als ze wel op het geregistreerde partnerschap doelt, is ze naïef of heeft ze niet genoeg onderzoek gedaan, hetgeen doet twijfelen aan de rest van haar werk.

      Nu ja, ik was toch niet van plan dat te gaan lezen.

      (in antwoord op RhodBerth)
  • Vogelbeest

   De gemiddelde bewoner van de USA loopt met dank aan hun reactionaire conservatisme en religieus fanatisme inmiddels achter op Noord-West Europa. Niet andersom.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Nu generaliseert u al bijna net zo erg als de lieden die werkelijk menen dat we hier achterlijk zijn in dit land.

    Er zijn zat progressieve Amerikanen, het ligt er maar net aan waar je je bevindt. Het artikel hierboven is dan ook erg eenzijdig. “De” Amerikaan bestaat niet. Net zo min als “de” Nederlander of “de” Noordwest-Europeaan.

    Dat neemt verder niet weg dat een (groot?) deel inderdaad achterlijk is. Maar dat is hier niet anders. En het is ook maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Er zullen zat mensen zijn die mij achterlijk vinden. Soit.

    (in antwoord op Vogelbeest)
 2. RhodBerth

  In Nederland is er in feite geen verschil meer tussen getrouwd zijn en samenwonen. Samenwonen is getrouwd zijn zonder feestje.

  Het enige dat ik niet snap is dat mensen na 10 jaar samenwonen ineens gaan trouwen en een groot feest gaan geven. Er verandert niks, maar er wordt gedaan alsof er iets heel groots plaatsvindt. Vier dan gewoon dat je 10 jaar samen bent, en vier dat zo groot als je wilt. Maar ieder z’n ding.

Reacties niet toegestaan