De wetenschappelijk onderbouwde manier om effectief te flirten

Flirten doen we (bijna) allemaal wel eens. Met of zonder de bedoeling dat het ergens toe leidt. Maar de een weet zonder veel problemen haar of zijn doel te bereiken en de ander bereikt niets. Dr. Monica Moore deed onderzoek en heeft suggesties. De basis van flirten is de ander duidelijk maken dat je interesse hebt en dat je beschikbaar bent. De methode die in alle culturen werkt is de combinatie van oogcontact maken en (glim)lachen. En het zijn niet de meest aantrekkelijken onder ons die daarmee het meest succes hebben, maar degenen die met zelfvertrouwen hun interesse en beschikbaarheid tonen. Is er iets dat nog effectiever is dat oogcontact? Jawel: aanraking. Dat is ook meteen gevaarlijk terrein. Als je het goed doet levert het resultaat op, als je het fout doet loop je risico op klappen. Vrouwen lopen hier het minste risico en kunnen verder gaan. Het meest effectief werkt het als een vrouw haar doelwit in het gezicht aanraakt, maar een aanraking van de onderarm is ook goed. De kans dat de aangeraakte man het signaal snapt is zeer groot. Mannen moeten daarmee veel voorzichter zijn. Mannen hebben wel weer een ander wapen: het helpt als zijn zich groot  maken; dus zo veel mogelijk ruimte innemen. Het helpt mannen ook als ze andere mannen in het cafe (of waar de flirt poging ook maar plaatsvindt) aan de kant duwen. Letterlijk of figuurlijk. Wat dat betreft lijkt flirten sprekend op de apenrots

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Mannen met lage stemmen en vrouwen met hoge stemmen hebben dat toch ook nog als extra munitie?

 2. JerushaG

  (Waar is de bronvermelding die leidt naar, en meer informatie geeft over, aangehaald “wetenschappelijk” onderzoek?)

  Dat is dus vaak een (zéér storende) misvatting: dat iemand aankijken en glimlachen terwijl je tegen diegene praat wordt uitgelegd als dat je beschikbaar bent. Dat is een vorm van wanhopige “wishful thinking”.
  Het lijkt me volkomen normaal dat je mensen aankijkt en vriendelijk glimlacht als je tegen ze praat. Je moet wel een enorme pestbui hebben of vreselijk verlegen zijn als je dat niet doet. Dat is helemaal geen flirten, dat is gewoon op een beleefde en vriendelijke manier met mensen communiceren. Het zegt meer over degene die dat wel als flirten uitlegt; namelijk dat die behoeftig en wanhopig is.

  Nigella Lawson weerlegde in College Tour de misvatting dat ze flirt als ze presenteert, door uit te leggen dat ze gewoon op een heel enthousiaste, persoonlijke en vriendelijke manier met mensen communiceert. Ze drukte dat ook nog even heel duidelijk op het hart door te zeggen: “A friendly manner is nót an invitation to men.” En zo is dat!
  Omdat Nigella toevallig bevoorrecht is met een heel vrouwelijk gezicht en dito figuur wordt haar vriendelijke manier van communiceren meteen uitgelegd als uitdagend geflirt. Dat stoort ook haar in hoge mate. Zoiets zou namelijk nooit worden gezegd van een vrouw die het minder heeft getroffen op uiterlijk gebied. Dan zegt men gewoon “wat een vriendelijke en aardige mevrouw”.
  En ook legt een andere vrouw het nooit uit als dat je met haar flirt als je vriendelijk tegen haar bent. Dat is dus typisch weer iets voor (sneue) mannen om aan vriendelijkheid een seksuele lading toe te kennen.
  Bloedirritant, als je vriendelijke voorkomen verkeerd wordt uitgelegd.

 3. Victor Verlon

  Risico op klappen? Wapens? Mannen in het café aan de kant duwen? Dit artikel schetst een kader van geweld rond het onderwerp flirten. Daar houd ik niet van.

  Wetenschappelijk onderzoek wat betreft flirten en versieren is vaak te eenzijdig gericht. Er zijn meer factoren die een rol spelen wat betreft flirten, maar worden voor het gemak niet meegenomen. Anders zou de uitkomt te genuanceerd zijn en dus niet goed voor publiciteit en naamsbekendheid. Hoe dan ook, de factoren beïnvloeden elkaar en kunnen zelfs een totaal ander effect bewerkstelligen. Ook zijn de resultaten behoorlijk afhankelijk van de omgeving en de persoonlijkheid en achtergrond van de flirters.

  Oogcontact maken, aanraken of je groot maken zijn slechts trucjes. Daarmee komt je er niet. Een aantrekkelijke mentaliteit (met bijbehorende uitstraling en levensstijl) maakt je veel eerder een goede flirt. En ja, dat vergt heel wat meer van de mens.

  Flirten, de liefde, versieren, het zijn stevige en brede onderwerpen. Niet voor niets heb ik elke week genoeg te vertellen op mijn blog http://www.aantrekkingskracht.com/

Reacties niet toegestaan