1 op 200 Amerikaanse vrouwen ‘onbevlekt ontvangen’

Uit een onderzoek over vruchtbaarheid, waarbij 7870 jonge Amerikaanse vrouwen gedurende 14 jaar gevolgd werden, is gebleken dat 45 vrouwen (0,5%) beweerden dat ze minstens één keer zwanger werden terwijl ze nog maagd waren. Ze hadden geen geslachtsgemeenschap gehad en er was ook geen sprake van IVF, zo meldden ze in online vragenlijsten. Een aantal van die zwangerschappen eindigde in een miskraam. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). De 'onbevlekte ontvangenissen' kwamen vaker voor bij vrouwen die kuisheidsbeloften afgelegd hadden of waarvan de ouders aangaven weinig met hun kinderen te praten over seks en anticonceptie. De maagden waren gemiddeld genomen ook ruim 2 jaar jonger toen ze moeder werden: 19,3 jaar versus 21,7 jaar bij niet-maagden. De onderzoekers van de University of North Carolina vroegen niet letterlijk 'was je nog maagd toen je zwanger werd?', maar gingen aan het puzzelen met vragen over zwangerschap en maagdelijkheid. Het is dus mogelijk dat sommige vrouwen zich gewoon vergist hebben qua jaartal van eerste seksueel contact en/of zwangerschap, maar 1 op de 200 is wel veel. Overigens zijn er ook Amerikaanse jongens die aangeven dat ze vader werden zonder geslachtsgemeenschap.

Bron(nen):   The Times (betaald)  BMJ    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Dat zou ik ook zeggen als ik een kuisheidsgelofte had afgelegd. Zo’n dominee kan moeilijk zeggen dat onbevlekte ontvangenis niet bestaat.

 2. Anton van Haasteren

  Je vraagt je toch af wat de kwaliteit van het Amerikaanse onderwijs is als je dit leest.

 3. Bart_van_Oerle

  “Overigens zijn er ook Amerikaanse jongens die aangeven dat ze vader werden zonder geslachtsgemeenschap.”

  Onbevlekt vader worden… tja dan ben je er gewoon ingeluisd.

 4. Mulder

  Hoe vaak moet het nog gezegd worden? Maria HEEFT NIET onbevlekt ontvangen, maar ze IS onbevlekt ontvangen, nl. vrij van alle zonden, door haar moeder.

  • Calhoun84

   Blijft moeilijk, het verschil tussen de Onbevlekte Ontvangenis van Maria en de Maagdelijke geboorte van Jezus Christus 🙂

   (in antwoord op Mulder)
  • Leo

   Klopt, hier herinner ik mij iets van. Het gaat dus eigenlijk ook over de moeder van Maria die zonder geslachtsgemeenschap te hebben gehad een kind heeft gebaard. Vervolgens is ook Maria zelf haar hele leven maagd gebleven.

   (in antwoord op Mulder)
   • Mulder

    Nee, nogmaals: het gaat om geestelijke – niet lichamelijke – integriteit.

    (in antwoord op Leo)

Reacties niet toegestaan