3 simpele tips om je relatie te verbeteren

Een relatiedipje komt in de beste families voor. Belangrijk is om er wat aan te doen en het niet aan te laten modderen. Daar is het leven te kort voor. Het komt vaak neer op communicatie. Of een gebrek daaraan.

Relatie-expert en schrijver Harriet Lerner komt met drie tips.

  1. Zeg níét altijd alles
    Het is fijn dat je al je sores kwijt kunt bij je partner en dat de ander ook alles eruit gooit tegen jou. Maar dat kan ook doorschieten in te lang doorzeuren over dingen of nodeloos kwetsend gedrag. Wil je iets belangrijks bespreken, doe dat dan op een aardige manier en op het juiste moment, dus niet als je zelf kwaad bent of je partner in een slechte bui is.
  2. Zeg niet alleen negatieve dingen
    We denken dat de ander wel weet hoezeer we hem waarderen en zijn geneigd alleen negatief commentaar te geven: waar bleef je zo lang, waarom staat het vuilnis niet buiten. Maar het is juist belangrijk om ook positieve dingen te benoemen. De expert hanteert een 5:1-ratio. Voor elk negatief commentaar, moet je vijf positieve dingen noemen.
  3. Wees specifiek
    Als je complimenten of kritiek hebt, wees dan specifiek, dus niet: je bent altijd te laat, maar wel: ik vind het vervelend dat je te laat bent nu we bij mijn zus op bezoek gaan. En ook niet: ik houd van jou, maar: ik vind het zo leuk hoe je commentaar geeft bij dat tv-programma. Dan verval je niet in algemeenheden waar je niets mee kan.

Bron(nen):   Psychology Today