3 dingen die de kans op een scheiding kleiner maken

Met het huwelijk gaat heel vaak iets mis. Van de mensen die trouwen, vermoedelijk met de bedoeling getrouwd te blijven 'tot de dood ons scheidt' gaat ruim een derde officieel uit elkaar, nog eens tien procent gaat uit elkaar zonder een scheiding aan te vragen en dan zijn er nog de huwelijken, tallozen, die vreugdeloos voortduren. Een verklaring is dat heel veel getrouwde mensen gaandeweg geen plezier meer beleven aan hun huwelijkse staat. De bevrediging die gehuwden halen uit hun huwelijk daalt gemiddeld heel snel. Van tegen de 90 procent in jaar 1, tot onder de 50 procent in jaar 7. Gemiddeld, dus bij velen is het erger. Onderzoek leert dat een belangrijke spelbreker voor blijvend echtelijk geluk verveling is. De eerste maanden is het fantastisch als je bijna voelt hoe de zinnen van je geliefden zullen aflopen, zo goed voel je hem aan. na een paar jaar is het gruwelijk hoe voorspelbaar hij of zij is. Time's Eric Barker haalt drie suggesties uit de wetenschap om de scheiding voor te zijn. Om te beginnen put hij uit de kennis die gearrangeerde huwelijken opleveren. Bij dat soort huwelijken is de tevredenheid over het huwelijk aanvankelijk lager dan bij 'gewone' huwelijken. Maar die tevredenheid stijgt in de loop van de jaren. Kennelijk helpt het als je weet dat je moet werken om van je verbintenis een succes te maken. Verliefden, die rekenen op hun verliefdheid om van hun relatie een succes te maken, komen bedrogen uit. Wie er voor werkt maakt veel meer kans. Tweede, wetenschappelijk verantwoorde tip: probeer de ander niet te veranderen, maar probeer de goede dingen die je hebt te vergroten. De dingen waaraan je je ergert bij je partner zul je hoogst waarschijnlijk niet veranderen. Als je met iemand bent die een boekenwurm is, dan kun je daar geen feestbeest van maken. ga dus op zoek naar wat je wel leuk vindt aan hem of haar en geef dat meer nadruk. Een derde les: nieuwe, opwindende gezamenlijke ervaringen helpen meer dan romantische dingen. Vergeet het zoveelste diner bij kaarslicht, hecht niet teveel waarde aan seks, maar doe samen dingen die voor jullie allebei nieuw zijn. Een theaterbezoek, als je dat zelden doet, een nieuwe stad bezoeken, samen koken, dat soort dingen.   Dan nog wat kleine tips: Doe alsof je elkaar voor het eerst ontmoet Denken dat je partner heel bijzonder is (zelfs als dat niet zo is) draagt bij aan jullie huwelijksgeluk Lees alle tips bij Time  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Om te beginnen put hij uit de kennis die gearrangeerde huwelijken opleveren. …”
  Lees ik hier verdoken propaganda voor dit soort huwelijken?

  • Meneer Dick

   Bij gearrangeerde huwelijken is vaak stijging in tevredenheid. Stijging zegt niets over het niveau van tevredenheid.

   Als bij gearrangeerde huwelijken de tevredenheid al begint met een rapportcijfer 1, dan is de kans groot dat het stijgt. Zeg tot cijfer 4. Ze scheiden weinig.

   Als bij een huwelijk uit liefde begint met een tevredenheid met een rapportcijfer 9, dan is de kans groot dat het daalt. Zeg tot cijfer 5. Ze scheiden meer.
   Een tevredenheid met cijfer 5 is nog steeds hoger dan 4.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. Burgermans

  Als je niet trouwt hoef je ook niet te scheiden.

Reacties niet toegestaan