Neen, apart slapen is níét het einde van je relatie

Wees eerlijk: je zou vaak beter slapen als je alleen was. We houden elkaar wakker. Samen slapen lijkt een onlosmakelijk onderdeel van een gezonde relatie, binnen allerlei culturen. ‘Sinds mensenheugenis was het normaal om het bed te delen. Niet alleen met je partner, maar met het hele gezin’, zegt psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders, in De Standaard.

We hebben volgens Smolders allemaal ons eigen bioritme en het is onmogelijk om dat aan te passen. ‘Bovendien blijkt uit onderzoek dat het bed delen je gemiddeld zo’n drie uur nachtrust per week kost.’ Als dat leidt tot een chronisch slaaptekort, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid.

Apart slapen loont dus. En hoe moet het dan met seks? Seksuoloog Eveline Stallaart in De Standaard: ‘Het is belangrijk om de gelegenheid te creëren. Als je samen slaapt, gaat dat vanzelf – van een knuffel in bed komt meer. Als je apart slaapt, moet je meer moeite doen. Ik raad aan om even bij elkaar in bed te kruipen ’s avonds, voor je naar je eigen bed gaat. Dan heb je dat moment van intimiteit. En seks hoeft zich niet te beperken tot de slaapkamer. Wanneer die gezamenlijke standaardplek wegvalt, nodigt dat uit tot creativiteit. En van seks komt seks; als je langere tijd minder vrijt, ben je er ook minder ontvankelijk voor. Blijf dus zeker investeren.’

Bron(nen):   De Standaard