De kunst van het ‘sorry’ zeggen

In iedere relatie, werk of privé, gaan dingen mis. Dat is onvermijdelijk en niet erg. Het kan zelfs opbouwend zijn, zeggen relatiedeskundigen tegen Psychology Today als je op de goede manier excuses maakt.

Excuses maken is iets anders dan de ander om vergeving vragen. Of er vergeving is is niet aan jou, maar aan de ander. Aan jou is het om te laten merken dat het je spijt dat je gedaan hebt zoals je gedaan hebt. Excuses gaan over jouw gedrag, niet over dat van de ander.

Goede excuses

  • Kom vanuit je hart en leef mee met het effect van je gedrag op je naaste. (Concentreer je op wat het voor de ander betekende, niet op hoe jij erdoor geraakt zou zijn.)
  • Geef aan hoe belangrijk het welzijn van de ander voor je is.
  • Geef aan hoe erg het je spijt dat je iets hebt gedaan om de ander te kwetsen en/of je verbinding te verbreken.
  • Zeg: "Hoe kan ik het goedmaken?"
  • Als de overtreding zich herhaalt, beschrijf dan een actieplan om herhaling van het overtredingsgedrag in de toekomst te voorkomen.

Het oefenen in de kunst van het verontschuldigen doet niet alleen wonderen voor je relatie, maar brengt je ook beter in contact met je kernwaarde. Als je in contact bent met je kernwaarde, voel je je authentieker, zonder wrok of woede , wat onvermijdelijk leidt tot gedrag waarvoor je je moet verontschuldigen.

Bron(nen):   Psychology Today