5 slechte manieren binnen een vriendschap

Liefde, relaties, geluk
zaterdag, 17 januari 2015 om 16:41
welingelichtekringen header 1
Een vriendschap kan net zoals een relatie soms net iets te comfortabel worden na verloop van tijd. Volgens hoogleraar psychiatrie en maker van Irene S. Levine weet een goede vriend wanneer je gewoon een slechte dag hebt, maar is het ook heel gemakkelijk om enkele slechte gewoonten te ontwikkelen zonder dat zelf te beseffen. Aangezien je vrienden niet de eersten zullen zijn om je hierop aan te spreken, volgen hieronder de 5 meest voorkomende manieren waarop je op dit moment een slechte vriend zou kunnen zijn.
  1. Chronisch te laat komen
    Op het moment dat je vrienden er niet meer op rekenen dat je op tijd komt, ben je een slechte vriend. Dit straalt namelijk de boodschap uit dat jouw tijd belangrijker is dan die van hen. Het kan ook dat je slechts bij één persoon altijd te laat komt, vraag je dan af of dit simpelweg toeval is of dat je gewoon niet meer geïnteresseerd bent in deze vriendschap.
  2. Geen evenwicht binnen de vriendschap
    Vrienden helpen elkaar, maar het is niet de bedoeling dat het eenrichtingsverkeer wordt en jij steeds een beroep doet op jullie vriendschap. Een vriendschap hoort in evenwicht te zijn op de lange termijn. Probeer eens wat vaker je hulp aan te bieden als je denkt dat je je vrienden te vaak om een gunst vraagt. Op eigen initiatief iemand helpen is zelfs een mooier gebaar.
  3. Verwachten dat je vriendschap hetzelfde blijft
    Mensen veranderen en een vriendschap verandert mee. Als je een vriend onder druk zet om zichzelf te blijven en niet te veranderen, kan dit tot frustraties leiden. Zo kan je van iemand die kinderen krijgt niet verwachten dat hij of zij nog elk weekend mee op kroegentocht gaat. Je zal hem of haar moeten accepteren zoals ze nu zijn en niet vergelijken met de persoon die ze tien jaar geleden waren.
  4. Weinig interesse in je vrienden
    Hebben jullie een echte conversatie of ben jij bezig met een monoloog? Op het moment dat jij altijd aan het woord bent heb je waarschijnlijk niet door dat je de interesse van je gesprekspartner al lang kwijt bent. Ook is het onbeschoft om iemand te onderbreken in zijn verhaal en te beginnen over je eigen ervaringen. Om het gesprek interessant te houden voor beiden stel je veel vragen en toon je oprecht interesse in je vriend.
  5. Weinig initiatief tonen
    Vraag jij je vrienden vaak om iets te gaan doen of wacht je liever tot zij de eerste stap zetten? Als je nooit het initiatief neemt om wat te gaan doen, kunnen je vrienden dit opvatten als een gebrek aan interesse in de vriendschap en zullen ze je steeds minder vaak meevragen. Een goede vuistregel: voor elke keer dat een vriend jou uitnodigt om iets te gaan doen, nodig jij hem of haar ook een keer uit.